Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får svi for ateist-tweets: Dømt til 2000 piskeslag og 10 års fengsel

Ateisme = terrorisme, sier saudi-arabisk lov.

RELIGIØST POLITI: Twittermeldingene til mannen som nå er dømt for ateisme ble oppdaget av Saudi-Arabias religiøse politi. Her er bygningen til det religiøse politiet, Komiteen for utbredelse av dyd og forhindring av ondskap, på et bilde fra 2004. Foto: Franco Pagetti/Corbis
RELIGIØST POLITI: Twittermeldingene til mannen som nå er dømt for ateisme ble oppdaget av Saudi-Arabias religiøse politi. Her er bygningen til det religiøse politiet, Komiteen for utbredelse av dyd og forhindring av ondskap, på et bilde fra 2004. Foto: Franco Pagetti/Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ytringsfrihet er stadig en fjern drøm i Saudi-Arabia, hvor det religiøse politiet saumfarer sosiale medier på jakt etter forbudte meninger. På twitter-kontoen til en 28 år gammel mann fant politifunksjonærene 600 meldinger med et ateistisk innhold.

Nå er mannen ifølge nettavisa Al-Watan dømt til 10 års fengsel, 2000 piskeslag og ei bot på 20000 riyals, som tilsvarer 46000 kroner.

Angrer ikke Al-Watan skriver at meldingene benekter guds eksistens, latterliggjør vers fra koranen, beskylder alle profeter for løgn og sier at det de lærer oppildner til fiendskap. Nyhetsbyrået Associated Press har brakt saken videre.

Al-Watan melder at mannen står ved sine meninger. Han innrømmer at han er ateist, og nekter å angre fordi det er hans meninger og han har rett til å uttrykke dem.

Al-Watan oppgir ikke mannens navn. 

Blasfemi-straff Når det gjelder antall piskeslag, overgår den beinharde straffen dommen mot bloggeren Raif Badawi.

Det vakte internasjonal storm da Badawi i 2014 ble dømt til 1000 piskeslag og 10 års fengsel pluss ei bot på to millioner kroner for å ha «fornærmet islam». Han var opprinnelig tiltalt for frafall fra troen, noe han senere greide å motbevise.

Badawi ble fengslet for «blasfemiske ytringer på sin blogg og i sine TV-sendinger på internett», og han og kona Ensaf Haidar har fått bred internasjonal støtte.

Dødstraff for ateisme Saudi-Arabia er ett av 13 land hvor folk risikerer dødstraff hvis de gir uttrykk for ateisme, ifølge «The Freedom of Thougt Report» for 2015, utgitt av International Humanist and Ethical Union (IHEU).

Associated Press skriver at landet under nå avdøde kong Abdullah i 2014 innførte en serie lover som definerer ateister som terrorister, og at dette går fram i en rapport fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

Dette var et ledd i Abdullahs jernneve mot politisk uenighet og protester.

Artikkel 1 i disse forordningene definerer ifølge Human Rights Watch terrorisme som å «oppfordre til ateistisk tankegang i alle former, eller oppfordre til å stille spørsmålstegn ved det grunnleggende i religionen islam, som dette landet er basert på».

DEMONSTERTE MOT PISKESLAG: Dommen på 1000 piskeslag mot den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi førte til protestdemonstrasjoner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DEMONSTERTE MOT PISKESLAG: Dommen på 1000 piskeslag mot den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi førte til protestdemonstrasjoner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer