Får talehjelp

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil holde bedre taler. Nå skal nemlig en av Bill Clintons taleskrivere ta Bondeviks skribenter for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialrådgiver Lowell Weiss, en av president Bill Clintons taleskrivere, kommer til Oslo 20. august etter invitasjon fra Statsministerens kontor. Da skal alle statssekretærer, politiske rådgivere og ti embetsmenn få muligheten til å lære kunsten å skrive taler.

Ikke flinke nok

«Hvordan skrive et manus som Bondevik kan få et minutt før han går på talerstolen» står ikke på amerikanerens timeplanen.

Derimot skal deltakerne få et større innblikk i hvordan et byråkratisk, teknisk språk kan omgjøres til klare politiske uttalelser, ifølge initiativtaker Odd Jostein Sæter som selv har ansvaret for utenriks-, forsvars- og bistandsspørsmål ved Statsministerens kontor.

- Vi trenger å forbedre samarbeidet mellom embetsmenn og politikere. Vi gjør mye unødig ekstraarbeid fordi skriveprosessen ikke er godt nok organisert. Ofte er det slik at vi ikke er flinke nok til å ta fram de poengene som vanlige folk er opptatt av, sier han.

Formuleringssterk

- Hvor mye av en tale er Bondeviks egne ord?

- Det varierer veldig. Bondevik er veldig formuleringssterk og bevisst i uttrykket. Derfor skriver han selv mange av de rent politiske talene, blant annet for Stortinget. De talene som trenger et mer faglig innhold og innspill fra departementer, er selvfølgelig mer preget av dem som hjelper til. Sæter avviser at en større profesjonalisering betyr at rådgivere og embetsverket får mer makt.

- Amerikanske tilstander er ikke noe å frykte, for kulturforskjellene er for store til at de kan oversettes direkte.

Stabssjef for Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon, Jonas Gahr Støre, har tidligere holdt foredrag i Utenriksdepartementet. Bortsett fra det skal slike kurs være noe helt nytt i embetsverket.