Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får terrorpenger fra Norge

Flere titalls millioner kroner er overført gjennom konti i norske finansinstitusjoner til personer i Osama bin Ladens terrornettverk, al-Qaida. I går fant politiet bevis på at det helt fram til de siste dagene har vært bevegelser på kontiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet jakter nå på flere navngitte personer.

Politiets overvåkingstjeneste (POT), Økokrim og Kredittilsynet, som i samarbeid gransker opplysningene og lista med navn fra amerikanske myndigheter, har lagt fullstendig lokk på etterforskningen i Norge.

I går ville ingen kommentere opplysningene Dagbladet har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder.

- Til disse opplysningene Dagbladet har fått, har vi absolutt ingen kommentarer, var det eneste spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Kredittilsynet ville si i går kveld.

Både norske og amerikanske myndigheter kan med sikkerhet fastslå at norske finansinstitusjoner er blitt brukt.

Nytt nettverk

De som kjenner saken fra innsiden, sier til Dagbladet at dette ikke har noe med politiets pågripelser av personer i et lite, somalisk miljø i Oslo for noen uker siden. Dette er et nytt nettverk.

- De titalls millionene som er overført, er av amerikanerne knyttet direkte til personer som er mistenkte etter 11. september, bekrefter en sentral kilde.

Først forsøkte amerikanerne å bruke FN-systemet i jakten på terroristene. Men på grunn av byråkrati, sommel og direkte mistro til flere av FNs medlemsland, har USA valgt å ha direkte kontakt med nasjoner som amerikanerne definerer som vennligsinnede, og som USA stoler fullt og helt på.

CIA, FBI og andre politimyndigheter i USA har identifisert en rekke personer som de mener var direkte eller indirekte knyttet til terrorattentatene 11. september. Flere av disse personene har disponert bankkonti i Norge.

De siste ukene har flere lister med navn blitt sendt fra Washington - blant annet til Norge. Siste navneliste POT, Økokrim og Kredittilsynet mottok, fikk de tirsdag ettermiddag fra USA.

15-30 andre nasjoner mottok navnelistene.

Fant navn

Flere av navnene på listene, som ikke har vært kjent for offentligheten, har norske etterforskere funnet igjen som kontoeiere.

Ingen ønsker å bekrefte hvor mange navn som er avslørt i Norge, men etter det Dagbladet erfarer, skal mer enn ti forskjellige personer være identifisert.

Ingen av disse skal foreløpig være pågrepet eller avhørt av norske politimyndigheter. Det er også uklart om de aktuelle personene i dag oppholder seg i Norge. Ingen av personene er opprinnelig norske. Samtlige knyttes til muslimske miljøer i Norge.

Automatisk

Dagbladet får bekreftet at flere titalls millioner kroner er overført fra Norge, men verken Økokrim, Politiets overvåkingstjeneste eller Kredittilsynet har oversikt over hvor mange millioner som har blitt sendt fra Norge til terroristene.

Dagbladet er kjent med at flere av de mistenkte terrorkontiene har lagt inn automatiske overføringer. Penger har blitt overført med en gang innestående beløp har passert en sum. Overfor Dagbladet blir det slått fast at de terrormistenkte kontiene har blitt tømt, med en gang innestående beløp har passert 200000 eller 250000 norske kroner.

- Noen av millionene har blitt overført direkte til konti i Dubai. Millioner av kroner er også sendt til konti registrert i andre land i den muslimske del av verden. Samtidig er det også avdekket at større beløp har blitt flyttet fra konti i Norge til andre konti i vestlige land. Konti som også disponeres av personer som knyttes direkte til terroraksjonene 11. september, bekrefter en sentral kilde overfor Dagbladet.

Betydelige beløp står fortsatt på flere av kontiene som de aktuelle personene disponerer.

Konti som er identifisert som mistenkelige, er ikke sperret av myndighetene som vil følge pengestrømmen.

NORSKE HJELPERE: Politiet jakter nå på navngitte personer som skal ha disponert konti i Norge som kan knyttes til Osama bin Ladens terrornettverk. De nye funnene av terrorpenger har ingen tilknytning til de pågrepne somalierne.
Hele Norges coronakart