GRANSKES: Barne- og likestillingsminister
Audun Lysbakken.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GRANSKES: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Får tiggerbrev fra SV-ere

Vil ha tilgang til Audun Lysbakkens selvforsvarspenger. I Hedmark sitter en håpefull rektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Som tidligere varaordfører for SV i Os, 2007—2011 (Hedmark), har vi forhåpninger:) om at vi kommer i posisjon for tilskudd for sjølforsvarsopplegget ved vår skole. Instruktøren er Mahdi Hassan fra Tynset, kommunestyre og formannskapsmedlem for SV. Dette kan være en god profilsak for SV.»

Personlig e-post Slik følger assisterende rektor ved Tolga skole i Hedmark, Ola B. Bakos, opp henvendelsen om penger til selvforsvarskurs han
har sendt til Barne-, likestillingsog diskrimineringsdepartementet (BLD), i en personlig e-post til Audun Lysbakken.

De to e-postene er sendt med en drøy times mellomrom 31. januar i år.

- God profilsak for SV Da var det ei snau uke siden Dagbladet hadde avslørt at Lysbakken hadde delt ut 154 000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, at tildelingen var hemmeligholdt, og at statsråden måtte komme til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å svare for seg.

Likevel mener den tidligere lederen for Os SV at å øse mer selvforsvarspenger over partifeller vil være en god profilsak
for partiet.

Eller?

- Det må ryddes opp - Jeg var selvsagt veldig klar over hva som hadde skjedd i saken i forkant av at jeg henvendte meg. Men dersom vi får ryddet opp i dette, mener jeg like fullt at det kan være en god SV-sak, sier Bakos til Dagbladet.

Han understreker at e-posten til Audun Lysbakken ble sendt med et glimt i øye. Og han mener at målet med prosjektet er så godt, at departementet bør vurdere å sette av mer penger til selvforsvarskurs i skolen.

- Vel å merke dersom de får ryddet opp. Det er et viktig premiss, og en klar forutsetning for at vi kan gå videre med dette. I stedet for fokus på de negative sidene som går på at penger har flakset hit og dit, bør vi komme tilbake til hva selve prosjektet handler om.

Selvforsvarskurs i skolen er bra for likestillingen og jeg mener det er bra for integrering, sier Bakos, og understreker samtidig at han ikke vil blande rollene som SV-er og skoleansatt.

- Tåler ikke dagslys - Smilefjeset i e-posten til Lysbakken var ment som et signal om at de må ordne opp. På vår skole har vi hatt tilbud om selvforsvarskurs i seks år, og vi håper å være med i betraktningen dersom de blir gitt mer penger. Men vi vil ikke være del av et system som ikke tåler dagslys, sier han.

Den tidligere SV-varaordføreren er soleklar på hva han mener om den hemmeligholdte tildelingsprosessen. Det står til stryk. Likevel oppfordrer han departementet til ikke å skrinlegge finansiering av selvforsvarskurs.

SV-VETERANEN Ola B. Bakos, som nå er assisterende rektor ved Tolga skole i Hedmark, Ola B. Bakos, sendte en personlig e-post om penger til selvforsvarskurs til statsråd Audun Lysbakken. Foto: Inge Morten Smedås/Arbeidets Rett
SV-VETERANEN Ola B. Bakos, som nå er assisterende rektor ved Tolga skole i Hedmark, Ola B. Bakos, sendte en personlig e-post om penger til selvforsvarskurs til statsråd Audun Lysbakken. Foto: Inge Morten Smedås/Arbeidets Rett Vis mer

- Har du som lokal SV-er fått kritikk som går på SV eller SU etter denne saken?

- Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger som går på partiet, men jeg har noen tanker selv. Vi er et parti som mener mangt om mye, og da er det viktig at vi har ting på stell selv. Særlig når partiet har en så katastrofal oppslutning som nå. Her ser det ut som noen er blitt forfordelt, og det med offentlige penger, sier han.

- Nå blir Lysbakken etter alle solemerker ny leder i SV. Får partiet den rette lederen, eller var du fan av Heikki Holmås?

- Jeg var nok Heikki-fan. Jeg synes han er både pragmatisk og ydmyk, sier Bakos.