Emilie Enger Mehl

Får Tiktok-kritikk:
- Uheldig og naivt

Justisminister Emilie Enger Mehl legger jevnlig ut videoer på TikTok. Under Solberg-regjeringen ble slik aktivitet frarådet. - TikTok er et personvernmareritt, sier cybersikkerhetsekspert til Dagbladet.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet forteller om hvorfor det er problematisk at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl bruker Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer
Publisert

I uformelle videoer hun kaller «mini-vlog» gir Emilie Enger Mehl følgerne sine innblikk i livet som justisminister. I klipp på det sosiale mediet TikTok tar hun seg en joggetur, trekker opp glidelåsen på kjolen og hilser på utenlandske kolleger.

I forrige uke opprettet hun en konto på den omstridte, kinesiskeide tjenesten. Hun har allerede nesten 300 000 visninger. Eksperter har advart mot å laste ned appen, fordi data angivelig går rett til kinesiske myndigheter i Beijing.

Dagbladet får bekreftet at Statsministerens kontor (SMK) frarådet alle statsråder å laste ned TikTok under Erna Solbergs tid som statsminister.

- Det er ikke greit at våre øverste ledere risikerer å dele sensitive opplysninger via apper med andre lands myndigheter, sier ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet, Gaute Bjørklund Wangen, til Dagbladet.

Bekymret for sikkerheten

- Vi rådet våre statsråder til å ikke ha TikTok på regjeringsmobilene, fordi det var en kinesisk app, sier Solbergs tidligere stabssjef Rune Alstadsæter.

Slik Dagbladet forstår det, var det bekymringer om sikkerheten knyttet til de kinesiske interessene som var årsaken til at statsrådene ble frarådet å ha appen under Solberg-regjeringen. Flere statsråder slettet da appen eller unnlot å laste den ned.

Gaute Bjørklund Wangen er gründer i cybersikkerhetsselskapet Diri AS og førsteamanuensis ved NTNU. Han forklarer til Dagbladet at det ikke har skjedd en endring i sikkerhetsaspektet ved appen siden den gang, så vidt han bekjent.

- Appen har blitt mer populær og fått høyere sosial aksept, men den underliggende problematikken er uendret, sier Wangen.

KRITISK: Ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet, Gaute Bjørklund, mener det er både naivt og uheldig at Justisministeren er på Tiktok: Foto: Diri AS.
KRITISK: Ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet, Gaute Bjørklund, mener det er både naivt og uheldig at Justisministeren er på Tiktok: Foto: Diri AS. Vis mer

Men med nye koster i regjeringskontorene har Mehl nå altså TikTok. Kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse bekrefter at SMK ikke legger føringer for bruk av appen.

- Det er opp til hver enkelt å vurdere hvilke apper og plattformer de vil være på. Vi gir generelle råd om trygg og sikker bruk av sosiale medier, sier Hjukse til Dagbladet.

Også amerikanske kommunikasjonsmyndigheter beskriver appen som en «ulv i fåreklær» og har bedt Google og Apple fjerne TikTok fra sine appmyndigheter.

Anklaget for overvåkning

Wangen forklarer til Dagbladet at det er personvern som er den sentrale problemstillingen med TikTok, i kombinasjon med at de har kinesisk eierskap gjennom ByteDance.

- Kina er ikke en alliert av Norge. TikTok er en gratis tjeneste og det betyr at vi betaler med data når vi tar den i bruk, og vi må anta at ByteDance deler data med myndighetene på bakgrunn av den kinesiske nasjonale etterretningsloven, sier Wangen.

ByteDance har blant annet blitt anklaget for å samarbeide med kommunistpartiet i Kina om å sensurere og overvåke innhold som omfatter interneringsleirer i Xinjang, samt andre temaer som oppfattes som kontroversielle av regimet i Beijing, ifølge Washington Post.

«Personvernmareritt»

Wangen omtaler Tiktoks personvernerklæring som et «personvernmareritt».

- De samler absolutt alt de kan, sier han og ramser opp:

  • Publiserte og upubliserte meldinger og brukerinnhold.
  • Teknisk informasjon om enheten din og deg, slik som språkinnstillinger, kamera, mikrofon, lokasjon (IP adresse og GPS), og biometri i form av rytme når du skriver på tastaturet.
  • Hva du ser på, liker, hvem du har kontakt med, søkehistorikk, osv.

Han understreker at flere av de store amerikanske sosiale mediene gjør det samme, ettersom gode brukerprofiler gjør det enklere å selge målrettet reklame. Dette er en viktig inntektskilde.

- Men disse dataene er også en gullgruve for etterretningstjenestene fordi de kan brukes til å kartlegge både egne og andre lands borgere med tilhørende personinformasjon, sier han og fortsetter:

- Vi må anta at kinesisk etterretning har tilgang til alle data som samles via TikTok.

- Tar forholdsregler

Justisministeren Emilie Enger Mehl sier til Dagbladet at hun styrer alle sine kontorer på sosiale medier selv.

- Det er viktig for meg å være ekte og ærlig i min kontakt med folk. Jeg bidrar gjerne til å gjøre norsk politikk åpent og tilgjengelig for folk. Hvis jeg kan gi innsikt i hva det innebærer å være statsråd, er det en bonus i hverdagen min, sier Mehl til Dagbladet.

- Jeg tar på generelt grunnlag en rekke forholdsregler rundt hvordan jeg bruker digitale verktøy som PC, mobil og nettbrett. Jeg vil oppfordre alle til å være forsiktige med å lagre fortrolig informasjon på telefonen, uansett hvilke apper du har, samt å skru på totrinns-innlogging på mail og sosiale medier, fortsetter hun.

På spørsmål om han ser noe problematisk ved at justisministeren er på TikTok, svarer Wangen at han regner med at Justisdepartementet har gjort den nødvendige risikovurderingen før de opprettet en profil.

Han støtter uansett ikke beslutningen om å opprette en profil for justisministeren.

- Jeg mener likevel at det er uheldig og noe naivt når justisministeren, som har en stor rolle innen den digitale sikkerheten i Norge, oppretter en Tiktok-profil. Selv om justisministeren sikkert har gode bruksrutiner så skaper det en unødvendig presedens, sier Wangen.

Sikkerhetsrisiko

For at justisministeren skal bruke TikTok, må den installeres på en smarttelefon. Denne telefonen må være med dit det skal lages videosnutter.

- Telefonen vil samle data og disse dataene vil innhentes av ByteDance. Her er det risiko for datalekkasjer selv med gode sikkerhetsrutiner, derfor er det bedre å unngå risikoen og heller la være, sier Wangen.

Mens Donald Trump var president, forsøkte han å forby appen i USA.

Wangen påpeker at konsekvensene av at etterretningstjenestene får tak i data om sentrale beslutningstakere, som regel ikke vil være synlige i det offentlig rom.

- Slike data kan brukes til manipulasjon, utpressing eller cyberspionasje, men hendelser som dette blir ofte hemmeligholdt. Derfor er det vanskelig å si noe om hvor omfattende problemet er, avslutter Wangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer