Far til fire ranet 10 banker

40-åringen er far til fire barn i skolealder. Han har vært næringssjef i to norske kommuner, og var fotballtrener for det lokale jentelaget på hjemstedet. Da økonomien skar seg totalt, ranet han ti postkontor og banker på fem måneder. I dag møter han i Oslo byrett, tiltalt for serieran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vanskelig å forestille seg det dobbeltlivet 40-åringen levde i fem måneder. For kona og de fire barna var han en omtenksom far. For sine venner var han en sympatisk og omgjengelig kamerat.

Men for kunder og ansatte på postkontor og i banker i Oslo var han en brutal og hensynsløs raner. I all hemmelighet.

22. november i fjor ble en tettbygd, mørkhåret mann pågrepet mens han kom syklende ned en sti på Vindern i Oslo. Til politipatruljen tilsto han straks at han nettopp hadde ranet et postkontor - og at han sto bak ni andre grove ran de siste månedene. Utbyttet ble 432243 kroner.

Mannen vakte oppsikt hos Oslo politidistrikt da han tilsto. Han var raneren som hadde terrorisert Posten og Kreditkassen i fem måneder. I august utførte han alene seks ran.

Han var svært brutal, og hadde alltid samme framgangsmåte. Han skrek, forlangte penger og truet med en enorm glavakniv. Han rømte alltid fra banken på sykkel.

Men han var et totalt ubeskrevet blad for politiet. Hjemme på et lite tettsted i Buskerud var hans kone og deres fire barn intetanende om hvor far skaffet pengene til livets opphold. Det fikk de vite av politiet.

En kjernekar

- Det var et utrolig sjokk for familien. Det var nesten verre for dem enn om det hadde kommet melding om et dødsfall. Da kunne de sørget. Nå måtte familien bare være sterk, sier en bekjent av familien.

For samtlige Dagbladet har snakket med, er det uforståelig at den vennlige, omtenksomme og stillfarende mannen er en serieraner.

- Jeg kan bare beskrive ham som en kjernekar. Han er veldig flink med barn. Det er et mysterium at han kan ha levd et slikt dobbeltliv, sier den bekjente.

- Familien var veldig viktig for ham. Det må ha gått vanvittig over styr for ham. Jeg kan ikke forstå det, sier en tidligere kollega.

Levde av ranspenger

40-åringen ble fengslet 24. november, og har sittet i fengsel siden. Under fengslingsmøtet fortalte han at familien var på konkursens rand, noe kona og de fire barna ikke visste noe om. De levde på ransutbyttene.

- Det første ranet var 29. juni. Familien hadde lånt penger for å bygge ut huset, og det var akkurat på den tida da det første avdraget til snekkeren forfalt.

- Vi skulle på ferie i juli og hadde bestilt båtbilletter og sommerhus i Sverige. Ferien var planlagt i et år. Jeg klarte ikke å stå til rette for min familie og si: «Vi kan ikke dra på ferie.»

- Vi hadde ingen penger etter at snekkeren var betalt. Vi hadde ikke råd til mat engang, sa 40-åringen i forhørsretten.

Høyt betrodd

40-åringens vinnende vesen har gitt ham høyt betrodde stillinger.

  • Han er velutdannet, med flere års utdannelse i organisasjon og økonomi.
  • Han har vært næringssjef i en kommune i Nordland og assisterende næringssjef i en buskerudkommune på 90-tallet. I disse jobbene har han hatt full tillit og gitt et godt inntrykk.
  • Han startet et trebåtfirma, noe som lenge hadde vært hans drøm. Firmaet gikk konkurs.

- Han var en veldig sympatisk person, men hadde allerede tidlig på 90-tallet store personlige økonomiske problemer. Men det er en gåte at han ble raner, sier 40-åringens tidligere kompanjong.

  • Han var trener for jentefotballaget på hjemstedet.
  • Han deltok på KFUM/KFUKs sommerleire på Knattholmen utenfor Sandefjord.
  • Han gikk over i jobb i det private næringsliv, som økonomiansvarlig for et firma startet av en kjent internettgründer. Firmaet gikk konkurs.

Ikke god på økonomi

I februar 1998 fikk han engasjement som økonomiansvarlig hos et mindre båtfirma utenfor Oslo. Han måtte forlate firmaet før jul i 1998.

- Det var flere grunner til at han forlot oss. Det ene var at han rett og slett ikke var så god på økonomi. Det andre var at han selv innrømmet at han hadde svært dårlig råd. Han lånte penger fra kassa og måtte ofte ha forskudd. Det var aldri noe mistanke om underslag, men vi ville slippe å komme i en situasjon der han ble fristet. Han hadde jo alle fullmakter, sier 40-åringens tidligere arbeidsgiver.

- Dette er en fyr som vi har sittet og fleipet med på spiserommet i vår lille bedrift, og så er han blitt en ransmann, sier arbeidsgiveren.

Tapet av jobben var et stort prestisjetap for 40-åringen

Konfirmasjon

Han klarte ikke å skaffe ny jobb. Han spekulerte i aksjer, og sa til familien at ranspengene kom fra aksjegevinst.

På tross av sjokket da faren ble avslørt som serieraner, har familien holdt sammen. Kona og den eldste datteren er jevnlig på besøk i fengslet.

- Familien trengte flere soverom til barna. Da han ble tatt, sto bare reisverket på tilbygget på huset oppe. Hele bygda har stått sammen for å hjelpe familien, sier den bekjente.

Da et av barna hans ble konfirmert i mai, deltok 40-åringen med politieskorte.

Brutal

I forhørsretten gjorde 40-åringen et sympatisk inntrykk med et klart ønske om å gjøre opp for seg.

Men når han buste inn på postkontorene og i bankene, viste han en helt annen side:

Han truet kundebehandlerne med at han skulle drepe dem og grep tak i kunder og veivet med kniven. Gjentatte ganger skrek han at det sto folk utenfor som ville skyte dersom han ble forfulgt.

Så løp han, kastet seg på sykkelen, og tråkket til bilen før han kjørte han ut av Oslo - til sitt dobbeltliv som familiemann.

anders.hagen@dagbladet.no

<B>21. SEPT:</B> Kreditkassen på Torshov. Utbytte 40.450 kroner.