Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får tilbake behandlingsplassen

Tre måneder etter at han ble kastet ut av rusbehandling får Borge Andersen hjelp igjen.

VENTER PÅ AVRUSNING: Først fikk Borge Andersen beskjed om å avruse seg selv før han fikk behandlingsplass for sin rusavhengighet. Nå får han hjelp likevel, og håper å kunne begynen behandlignen snart. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
VENTER PÅ AVRUSNING: Først fikk Borge Andersen beskjed om å avruse seg selv før han fikk behandlingsplass for sin rusavhengighet. Nå får han hjelp likevel, og håper å kunne begynen behandlignen snart. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er sju uker siden Dagbladet møtte en fortvilet Borge Andersen (50). Da var han kastet ut av rusbehandling på Ullvin, og fratatt metadon på grunn av en sprekk. Han bodde på akuttinstitusjonen Prindsen i Oslo, og var tvunget til å medisinere seg selv.

Dette reagerte helse- og sosialombud Petter Holm sterkt på, og i et krast brev til Ullvin og Klinikk for rus og avhengighet ved Aker sykehus krever han at Andersen får behandlingsplassen sin tilbake.

Papirmølle
Etter flere uker med byråkrati har Borge Andersen nå fått beskjed om at han fortsatt har plass på Ullvin, og nå venter han bare på avrusning i Oslo eller på Hamar.

- Da vil jeg også kunne trappes opp på metadon igjen, sier Borge, som håper han får plass ganske fort - mens han enda er motivert.

Opprinnelig hadde Andersen behandlingsplass på Ullvin fra 15. september, men fikk ikke hjelp til avrusning. Ei uke før han skulle inn på Ullvin fikk Borge beskjed fra LAR-Øst (legemiddelassistert rehabilitering, red.anm.) om å avruse seg selv. «Han får ikke tilbud om benzodiazepin-nedtrapping på AAN», heter det i journalen.

- Jeg har aldri hørt om noen som må avruses før de kommer inn på avrusning. Vitsen med avrusning er nettopp at man skal få hjelp til å trappe ned og slutte, det klarer jeg ikke selv, sier Borge Andersen, som har vært rusavhengig i 30 år.

Men nå har altså LAR snudd, og søkt Borge inn på avrusning før han kommer inn igjen på Ullvin.

Ønsker å fortsette studiene

- Dersom man skal opptrappes på metadon må man ha en avgiftning først. Det å avruse seg selv er ikke et svar, sier Nina Larsen, leder for avdeling avgiftning narkotika ved Aker sykehus.

Nå håper Borge å få plass på avrusning så fort som mulig. Studiene på kriminologi står fortsatt på vent, men drømmen er å starte opp igjen neste semester. Det blir hans fjerde.

- Mitt største ønske er å bli rusfri og fortsette studiene, men jeg innser at jeg ikke klarer det i høst, sier Borge Andersen.

Han har tatt tre avdelinger på kriminologi ved Universitetet i Oslo, og håper å en dag kunne bruke sin egen bakgrunn for å hjelpe andre.

Etter at han sto fram i Dagbladet har Borge fått massiv støtte, og håper at han ved å fortelle om sine problemer kan sette fokus på et system som ikke fungerer.

- Vi trenger en ny narkotikapolitikk her i landet. I Oslo er store deler av akuttilbudet nedlagt, og det finnes ikke ordentlige leiligheter for rusavhengige. Jeg er redd for at debatten om gratis heroin skal overskygge det det egentlig handler om - nemlig å hjelpe folk til å bli rusfri, sier Borge Andersen.

Etter at han ble kastet ut fra Ullvin i juni reiste Borge Andersen til venner på Vestlandet for å komme seg vekk fra miljøet, og får å finne roen. Nå har han fått et rom på en kommunal overgangsbolig i Oslo, men håper etter hvert å finen et sted for seg selv.

Les også: - Den norske narkotikapolitikken er en skandale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling