Får tilbake eiendomsskatt etter seier i Høyesterett

- En fin leksjon til politikerne. De må også forholde seg til regler og realiteter, sier investor Jan Petter Sissener etter seier over Oslo kommune i søksmålet om eiendomsskatt.

PANISK: Investor Jan Petter Sissener er egentlig mot eiendomsskatten, men så lenge det også kreves inn formuesskatt mener han det er en litt panisk måte å kreve inn penger på.
PANISK: Investor Jan Petter Sissener er egentlig mot eiendomsskatten, men så lenge det også kreves inn formuesskatt mener han det er en litt panisk måte å kreve inn penger på.Vis mer

Høyesterett konkluderte i dag med at Oslo kommune ulovlig krevde inn eiendomsskatt for 2016, fordi vedtaket ble fattet for sent.

Aksjemegler Jan Petter Sissener er blant de 3400 privatpersonene som sto bak søksmålet.

- Nå håper jeg de betaler tilbake til alle som har betalt eiendomsskatt, ikke bare til oss som har saksøkt. Kommunen bør ikke bruke lang tid på den vurderingen. Det har med rettferdighet å gjøre. Høyesterett har sagt at man har gjort feil. Da må man betale. Punktum, sier Sissener.

Innvestoren er ifølge skattetallene for 2017 god for 77 millioner kroner. Han betalte 2,8 millioner kroner i skatt og hadde en inntekt på 9,6 millioner kroner.

- Litt panisk

At han nå får tilbake en sum for for mye innbetalt eiendomsskatt for 2016 betyr med andre ord ikke så mye fra eller til for Sisseners privatøkonomi.

- For meg handler ikke dette om pengene. Det er prinsippet. Egentlig er jeg veldig for eiendomsskatt, men da må man avskaffe formueskatten. Også er innslagspunktet altfor lavt. Men det er en helt annen sak, sier Sissener.

- Og ut over det?

- Det er litt panisk å skulle skape inntekter for kommunen på denne måten for at man skal sløse det bort på andre ting.

Kjendis-saksøkere

Investor Øystein Stray Spetalen, matmilliardær Stein Erik Hagen, investor Arne Blystad, flere lokale Høyre-politikere, tidligere TV 2-programleder Oddvar Stenstrøm og First House-partner Cecilie Ditlev-Simonsen var ifølge VG også blant saksøkerne.

Spetalen sier til Dagbladet at han ikke har noen kommentar til dommen. I forbindelse med søksmålet uttalte han til VG at han mener det er galt at de med mindre leiligheter eller hus slipper unna.

På spørsmål om hvor mye han betaler i eiendomsskatt, viste Spetalen til at han daglig betaler 50 000 kroner i skatt - og at han ikke ante hvor stor andel av dette som var eiendomsskatt.

Bunnfradrag innafor

Finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo kommune sier at han er glad for at Høyesterett sier at kommunen var i sin fulle rett til å innføre et bunnfradrag.

DELSEIER: Høyesterett slår fast at Oslo kommune har full anledning til å ha bunnfradrag på eiendomsskatten. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DELSEIER: Høyesterett slår fast at Oslo kommune har full anledning til å ha bunnfradrag på eiendomsskatten. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- For oss har det vært viktig å kunne skjerme mindre verdifulle eiendommer fra eiendomsskatt. Jeg er glad for at en enstemmig Høyesterett mener det rødgrønne byrådet var i sin fulle rett ved innføringen av en moderat eiendomsskatt for å finansiere nødvendige velferdsløft i Oslo. Høyesterett har altså bekreftet at norske kommuner har stor skjønnsfrihet i utformingen av eiendomsskatt og frihet til å utforme sin politikk, sier Steen i en pressemelding.

Uvisst om alle får

Pressekontakt Nina Gopinder Pannu ved byrådsavdelingen for finans sier til Dagbladet at det er uvisst om alle som betalte inn eiendomsskatt i 2016 vil få pengene i retur:

- Det må vi komme tilbake til. Byrådet skal nå gå igjennom dommen nøye og fremme en sak for bystyret. Første anledning er bystyremøtet i begynnelsen av september, sier hun.

Pannu opplyser at Oslo kommune tok inn i underkant av 250 millioner kroner i eiendomsskatt i 2016. Av dette anslår hun at det ble betalt inn 10-15 millioner kroner fra de som saksøkte kommunen.

- Vi vet ikke nøyaktig når de vil få tilbake pengene sine, men det vil skje så raskt som mulig.

Høyre: - Betal alt tilbake

Byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg for Høyre er ikke i tvil om at kommunen må punge ut til alle som betalte eiendomsskatt i 2016.

UROVEKKENDE: - Et sviende nederlag, mener Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg.
UROVEKKENDE: - Et sviende nederlag, mener Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Vis mer

- Dette er et sviende nederlag for Arbeiderparti-byrådet. Det er svært urovekkende at byrådet svikter så grunnleggende at de blir dømt i Høyesterett. De har vært uprofesjonelle og hastet gjennom en ulovlig eiendomsskatt. Jeg tar det nå som en selvfølge at de behandler alle skattebetalerne likt og at alle som har blitt ilagt ulovlig eiendomsskatt får pengene sine betalt tilbake, sier Lae Solberg til Dagbladet.

Eiendomsskatt blir også et tema i høstens valgkamp, lover Høyre-toppen.

- Eiendomsskatten rammer tilfeldig og noen områder i byen ekstra hardt. Det er dyrt nok å bo i Oslo fra før, derfor går Høyre til valg på å fjerne eiendomsskatten på folks hjem, sier Lae Solberg.

Hele Norge

Avgjørelsen i Høyesterett kan få store konsekvenser for hele kommune-Norge.

Med stor sannsynlighet vil ingen kommuner som ønsker å gjeninnføre eiendomsskatt rekke å skrive ut skatten med virkning fra det første året i en valgperiode, mener Oslo kommune.

- Denne beslutningen legger en betydelig begrensning på et nytt kommunestyres mulighet til raskt å realisere politikken man går til valg på, sier Robert Steen.