Forsvaret

- Får tilgang til konfidensielle varslersaker

Nå får Forsvarsombudet tilgang til saker som er gradert som konfidensiell, tidligere fikk de bare tilgang til varsler-saker som var gradert som begrenset.

- VIKTIG: - Det er viktig at ansatte i forsvaret nå kan varsle om gradert informasjon til forsvarsombudet, uten å risikere å bli straffet, sier Seher Aydar Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- VIKTIG: - Det er viktig at ansatte i forsvaret nå kan varsle om gradert informasjon til forsvarsombudet, uten å risikere å bli straffet, sier Seher Aydar Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingets presidentskap innstiller nå på å gi Forsvarets ombudsnemnd innsynsrett i gradert informasjon.

- Dette er en viktig seier, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (Rødt) til Dagbladet.

Tidligere i høst fremmet hun – sammen med partikollega Bjørnar Moxnes – et forslag i Stortinget om å forandre loven. Nå har presidentskapet kommet med en innstilling, som skal vedtas av Stortinget førstkommende torsdag.

«Formalitet»

- Dette er en seier for oss, siden Stortinget under Solberg-regjeringen satte grensa ved begrenset, som er det aller laveste graderingsnivået vi har. Innstillingen fra presidentskapet, hvor alle de større partiene er representert, betyr at avstemningen blir en formalitet, sier Aydar.

- Hvorfor er dette en seier?

- Fordi varslere i forsvaret som har behov for å snakke med ombudet, nå kan snakke åpent om graderte saker, uten å risikere å bli straffet, sier Aydar.

Hun viser også til at Forsvarsombudet nå vil få innsyn i saker som er gradert som konfidensiell.

Rettigheter

- Dette betyr at både ansatte kan ta opp varslingssaker, og at Forsvarsombudet kan få innsyn og behandle varslene, sier Seher Aydar.

Hun understreker at det er viktig at personell i forsvaret ikke risikerer å bli straffet, for å snakke med et ombud som skal ta vare på deres rettigheter.

Dagbladet retter: I en tidligere utgave av denne saken stod det at ombudet får tilgang til hemmelige varslersaker. Det riktige er at de får tilgang til konfidensielle varslersaker. Dagbladet har rettet både på front og i sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer