PRESISERER: PST-sjef Janne Kristiansen hold pressekonferanse på Radison Blue i Nydalen fredag. I går kom enda en presisering, i brevs form til justisministeren. Foto: Jacques Hvistendahl
PRESISERER: PST-sjef Janne Kristiansen hold pressekonferanse på Radison Blue i Nydalen fredag. I går kom enda en presisering, i brevs form til justisministeren. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Får tillit med forbehold

Opposisjonen på Stortinget tolker justisminister Grete Faremos tillit til PST-sjef Janne Kristiansen som midlertidig og med forbehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har enda en gang opplevd en PST-sjef som har behov for å rette opp feilinformasjon. Jeg registrerer at justisminister Grete Faremo har tillit til PST-sjefen, men det virker som den tilliten er midlertidig. Faremo vil avvente PSTs egen evaluering og 22. juli-kommisjonen. PST hadde nå trengt enten tydelig tillit eller en ny PST-sjef, sier lederen i 22. juli-komiteen på Stortinget, KrF-leder Knut Arild Hareide, til Dagbladet.

Ny presisering I et brev til justisdepartementet i går rettet PST-sjef Janne Kristiansen opp feilopplysninger hun kom med på sin pressekonferanse før helga.

Da sa hun at man i PST var sikre på at man hadde søkt på Anders Behring Breivik i sine registre før 22. juli, men at man ikke kunne dokumentere det. Men i PSTs tidligere skriftlige rapport til justisminister Grete Faremo slås det fast at de 41 navnene på en valutaregisterliste fra Toll- og avgiftsdirektoratet ikke ble sjekket mot PSTs register før 22. juli. Nå synes det å være etablert som et faktum at PST ikke gjorde søk på Brevik i PSTs etterretningsregistre.

Etter å ha tenkt noen dager sa justisminister Grete Faremo i går kveld at PST har gitt «tilfredsstillende svar på enkelte uavklarte spørsmål knyttet til håndteringen av Global Shield». Samtidig sa hun at det nå blir opp til 22. juli-kommisjonens arbeid å vurdere om skjønnet og de vurderingene som ble gjort, holder mål.

- Det har vært nødvendig å få disse avklaringene på plass, særlig sett opp mot arbeidet i Stortingets særskilte 22. juli-komité. Nå vil jeg avvente 22. juli-kommisjonens arbeid og PSTs pågående internevaluering, sier Faremo til NTB.

Fortsatt uro Dette svaret tolker opposisjonen som en tillit med forbehold og begrenset varighet.

- I realiteten vil det fortsatt være debatt rundt PSTs arbeid og PST-sjefen, sier Hareide.

Han understreker at han har tillit til Faremos vurdering.

- Faremo sitter på mer informasjon enn meg og har lang erfaring og kompetanse til å vurdere denne situasjonen. Hun vet at man ikke skal gi noen sparken uten god grunn, sier Hareide.

Uklokt Frps mann i 22. juli-komiteen, Anders Anundsen, opplever også at Faremo uttrykker midlertidig og betinget tillit.

- Hun sier i realiteten «tillit, men», og setter dermed PST i en vanskelig situasjon. Det virker som Faremo ikke vil ta belastningen ved å sparke Kristiansen, men samtidig vil komme kritikerne i møte ved å si at tilliten ikke varer så lenge. Det er uklokt av en statsråd. Det kan bidra til at styringen av PST blir dårligere, noe som kan være skadelig for nasjonen, sier Anundsen.

Sviktende tillit Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl sier han leser Faremos pressemelding som en helgardering.

- Hun er tilfreds med at det er oppklart spørsmål innenfor redegjørelsen, men henviser til 22. julikommisjonen og PSTs egen evaluering. Jeg registrerer at Faremo har tillit til PST-sjefen, men Janne Kristiansen har en jobb å gjøre med å bygge opp tillit internt, overfor Stortinget og overfor befolkningen, sier Dahl.

- Det er uansett Faremo som er konstitusjonelt ansvarlig, og hun kan ha bygd seg opp en mulig fallhøyde ved å solidarisere seg med PST-sjefen.

Spesialkomiteen på Stortinget som ble oppnevnt for å følge opp redegjørelsene fra daværende justisminister Knut Storberget og daværende forsvarsminister Grete Faremo, skal i dag drøfte hvordan de skal jobbe framover. Partigruppene har spilt inn et stort antall spørsmål til justisdepartementet og forsvarsdepartementet.

HAR TILLIT : Justisminister Grete Faremo kommenterer  redgjørelsen fra  PST-sjefen Janne Kristiansen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HAR TILLIT : Justisminister Grete Faremo kommenterer redgjørelsen fra PST-sjefen Janne Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer