Far tiltalt etter datterens død

STEIGEN (Nordlandsposten/Dagbladet): For ni år siden mistet familien Kristoffersen sønnen Sølve i krybbedød. I fjor vår døde datteren Rikke på seks år etter at hun falt ut av traktoren faren kjørte. Nå må Rune Kristoffersen møte i retten tiltalt for uaktsomt drap på sin egen datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tragediene vil ingen ende ta for familien fra Steigen i Nordland.

- Det eneste påtalemyndighetene kan oppnå, er å ødelegge familien fullstendig, sier det sønderknuste ekteparet Toril og Rune Kristoffersen til Nordlandsposten.

Etter å ha gjennomlevd sorgen over å ha mistet to barn, fikk paret et nytt sjokk i våres da statsadvokaten i Nordland tok ut tiltale mot Rune.

- Jeg fikk først vite om tiltalen av advokaten vår, forteller Toril Kristoffersen. - Å måtte dra hjem og fortelle Rune at han var tiltalt for å ha drept sitt eget barn, er noe av det forferdeligste jeg har vært med på.

Familien føler at de allerede har fått livstidsstraff to ganger. Hver dag resten av livet må de leve med sorgen og savnet av to barn.

- Flytter ikke hjem

Parets 22 år gamle datter Tonje studerer for tida til sykepleier i Malmö.

- Det er så mye trist og vondt knyttet til gardsbruket vårt at jeg gruer meg til å komme tilbake til sommeren. Jeg kommer aldri til å bosette meg der igjen.

Tonje kan ikke forstå hva det er statsadvokaten tenker på når han tiltaler faren hennes. - Uaktsomt drap er når du kan vite at du er i en situasjon hvor du kan komme til å skade noen, for eksempel når du setter deg i en bil sørpe full. Pappa var edru og gjorde ingenting annet enn hva alle foreldre på norske garder har gjort en eller flere ganger. Det er vondt å se hvordan dette ødelegger familien.

Sorgen opp igjen

Rune har prøvd å fortrenge at han risikerer fengselsstraff, men makter det ikke. Tankene kverner rundt i hodet hans døgnet rundt.
- Det blir steintøft både praktisk og økonomisk, men aller mest rent menneskelig - for hele familien, sier han. Han forteller at han har forsøkt å bearbeide skyldfølelsen etter traktorulykken, men at den nå er kommet tilbake igjen for fullt.

Risikerer seks år

Strafferammen for tiltalen som er reist mot Rune Kristoffersen, er fengsel i inntil seks år.

- Jeg var aldri i tvil om at det måtte reises tiltale, sier statsadvokat Geir Fornebo i Nordland. - Etter påtalemyndighetenes oppfatning foreligger det straffbar uaktsomhet i dette tilfellet.

Men han har ikke problemer med å se det tragiske i saken, og innrømmer at det ikke var med en god følelse han tok ut tiltale.
- Vi er mennesker vi også og skjønner hvilken voldsom personlig påkjenning en tiltale representerer på toppen av den tragedien som har rammet familien, sier Fornebo.

Familien Kristoffersen har også en sønn, 13 år. Foreldrene er konstant bekymret for ham, og Åke har måttet tåle sterke begrensninger i hva han får lov til å gjøre.

Nå er foreldrene bekymret for hva det vil gjøre med Åkes oppvekst dersom faren må i fengsel.

<B>SØRGER:</B> Foreldrene Rune og Toril Kristoffersen sørger over tapet av barna sine, Sølve og Rikke. Men tragediene fortsetter. Pappa Rune må møte i retten, tiltalt for uaktsomt drap på sin datter. Til høyre sønnen Arne.