Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Far tiltalt for grov vold mot datter (1 mnd). Jenta fikk kragebensbrudd, kraniebrudd og omfattende varige hjerneskader

Jenta ble blind, fikk cerebral parese og vil trolig være pleietrengende resten av livet.

DRO TIL LEGEVAKTA: Først etter halvannet døgn tok paret med seg den lille jenta til legevakta i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
DRO TIL LEGEVAKTA: Først etter halvannet døgn tok paret med seg den lille jenta til legevakta i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En far (31) fra Oslo er tiltalt for å ha utsatt sin en måned gamle datter for grov vold, noe som medførte at hun ble blind og fikk hjerneskaden cerebral parese.

31-åringen må møte i Oslo tingrett neste uke sammen med barnets mor, som sammen med faren er tiltalt for å ikke ha hjulpet den livstruende skadde babyen raskt nok. De tok ikke med henne til legevakta før halvannen dag etter hendelsen.

- Kraftig filleristing

Politiet mener den lille jenta ble utsatt for den grove volden i tidsrommet mellom mellom kl. 09.30 og 10.52 tirsdag 5. januar i år, da barnets mor var ute av leiligheten på Sandaker i Oslo. Ifølge tiltalen utsatte han datteren for vold, «trolig i form av kraftig filleristing og/eller et eller flere slag mot hoderegionen».

- Datteren ble påført bl.a. kragebensbrudd, kraniebrudd og omfattende varige hjerneskader med sannsynlighet for at hun vil bli totalt pleietrengende hele sitt liv, heter det i tiltalen.

Mannen hadde vært på nattevakt som drosjesjåfør i forkant av hendelsen. Han har forklart politiet at han skal ha «skal ha kommet borti datteren med albuen», men verken politiet eller retten har satt lit til denne forklaringen når han har blitt varetektsfengslet i flere perioder.

- Forferdelig lei seg

Det var tvil om jenta ville overleve. Men bistandsadvokat Brit Kjelleberg sier hun har fått opplyst at jenta nå har det - etter forholdene - bra i barnevernets omsorg.

- Det er en alvorlig tiltale, og en veldig stygg sak, sier Kjelleberg til Dagbladet.

Advokat Hilde Marie Ims forsvarer barnets mor, og sier det er en trist sak.

- Hun er forferdelig lei seg for det som har tilstøtt datteren, sier Ims til Dagbladet.

- Helt røde øyne

Barnets mor var ute i ca 40 minutter for å gjøre noen ærend, da hendelsen skjedde.

- De er enige om at barnet var friskt før mor dro. Da mor kom hjem hadde barnet en kraftig blåveis, helt røde øyne og ville ikke ta til seg næring, har politiadvokat Sturla Henriksbø sagt til Dagbladet.

Jenta og foreldreparet bodde sammen i en leilighet på Sandaker i Oslo. Jentas mor har forklart politiet at hun ville ta med babyen til legevakta med en gang etter at hun kom hjem 5. januar.

- Det ønsket ikke far, av frykt for at politiet eller barnevernet ville bli involvert. Vi har snakket med flere vitner som bekrefter at hun tok kontakt med flere ulike familiemedlemmer for å forsøke å få dem til å hjelpe til med å overtale ham om at de måtte oppsøke hjelp. Til slutt ble de enige om at de kunne gjøre det, så lenge hun sa at det var hun som gjorde det, sa Henriksbø.

Politiet har avhørt nære slektninger av ekteparet i Nederland som snakket med mor via video på nettet dagen før, som har bekreftet at barnet da var i god form.

Da jenta kom til sykehus 7. januar var hun livstruende skadet.

- Der og da ble det vurdert slik at hvis barnet sluttet å puste, ville man ikke forsøke gjenopplivning, sa politiadvokaten til Dagbladet tidligere i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!