LEGEVAKTA: Paret tok den livstruende skadde jenta til legevakta ved Aker sykehus halvannet døgn etter hendelsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
LEGEVAKTA: Paret tok den livstruende skadde jenta til legevakta ved Aker sykehus halvannet døgn etter hendelsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Far tiltalt for grov vold mot datteren (fire uker): - Mest sannsynlig vil hun aldri klare å sitte eller gå

Rettssaken starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter rettssaken mot en mann (31), som er tiltalt for å ha utsatt sin fire uker gamle datter for grov vold, noe som medførte at hun ble blind og fikk hjerneskaden cerebral parese.

Bistandsadvokat Brit Kjelleberg sier jentas hjerneskade er så alvorlig at hun aldri vil kunne leve et normalt liv.

- Det siste jeg har fått opplyst fra barnevernstjenesten, er at hun mest sannsynlig aldri vil kunne klare å sitte eller gå, og kanskje heller ikke kunne snakke, sier Kjelleberg til Dagbladet.

Utviklingen sto stille

Jenta er nå åtte måneder gammel. I sitt innledningsforedrag sa statsadvokat Irlin Irgens at en legeerklæring fra mai viste at jentas psykosomatiske utvikling hadde stått helt stille i løpet av de tre første månedene fra hun ble påført skaden.

Bistandsadvokat Kjelleberg sier det har vært noe utvikling siden den gang, men skadene er svært alvorlige.

- Blant annet har ikke hodestørrelsen utviklet seg. Hun har mye spasmer og kramper, og stort behov for fysioterapi. Hun vil trolig være totalt pleietrengende resten av livet, sier hun.

Den tiltalte barnefaren nekter straffskyld.

Sier han traff henne så hardt at han selv fikk vondt

Mannen var på nattevakt som drosjesjåfør i forkant av hendelsen. Han sier i retten at han fikk en telefon fra kona, som fortalte at datteren gråt, og hun spurte om han kunne komme hjem.

Han sier han traff jenta med albuen ved et uhell da de sov sammen på en madrass på gulvet i leiligheten. I retten i dag sier 31-åringen han traff henne så hardt at han selv fikk vondt i albuen.

- Jeg våknet i det jeg traff henne, da hun begynte å skrike.

- Våknet du av smerte eller skriket?

- Av trøkket, og av at hun skrek.

Påtalemyndigheten mener de omfattende skadene jenta har fått ikke stemmer overens med mannens forklaring.

Pågrepet samme dag

Jenta ble først tatt til legevakta halvannet døgn etter hendelsen. Der konstaterte legen som undersøkte henne med at hun hadde hevelser rundt venstre øye, tinning og kjeveben, blodansamling i venstre øye og redusert allmentilstand og bevissthet.

AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

De ble sendte videre til sykehus, hvor det ble konkludert med at jenta hadde alvorlige hodeskader, mulig kraniebrudd, kragebeinsbrudd, og at tilstanden var livstruende. Legene varslet barnevernet og politiet, og foreldrene ble pågrepet samme kveld.

Kom fra nattevakt

31-åringen sier han passet datteren gjennom natta, og at han trodde kona skulle ta over da hun sto opp. Men hun dro ut på et avtalt møte hos Nav.

- Hvordan var formen din? spør statsadvokat Irgens i retten.

- Jeg var sliten, jeg hadde jobbet hele natta.

- Var du klar over at din kone skulle til Nav?

- Hun sa det to dager i forveien, men jeg fikk ikke noe nærmere tidspunkt før hun dro dit.

Mannen sier han ikke var irritert over at kona dro, men at han ikke klarte å holde seg våken, og at han sovnet på madrassen ved siden av datteren.

Mannen sier han hadde passet datteren alene «en til to ganger» tidligere.

Mors handlingsrom

Barnets far og mor er tiltalt for å ikke ha hjulpet den livstruende skadde babyen raskt nok. Kvinnens forsvarer Hilde Marie Ims ba retten i dag «se på hvilket handlingsrom hun har hatt etter at hun kom hjem og fant sitt barn skadet».

FORSVARER: Forsvarer Hilde Marie Ims er forsvarer til den siktede 31-åringen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARER: Forsvarer Hilde Marie Ims er forsvarer til den siktede 31-åringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det kan være en utfordring for oss å sette oss inn i hvilke handlingsalternativer hun har hatt, sa Ims.

Foreldreparet kommer opprinnelig fra Somalia. Den tiltalte barnefaren har bodd i Norge i 11 år, og er norsk statsborger. Barnets mor kom først til Norge før de giftet seg i 2014. Hun er skoleelev, og går blant annet på norskopplæring.

Mannen sier i retten i dag at det var uheldig at de ikke dro til legevakta tidligere, og at han ikke forsto at skaden var så alvorlig.

- Hadde jeg visst der og da at hun hadde en skade i hode, så ville jeg tatt henne til legen med en gang, sier han.

Kvinnen har forklart politiet at hun ville ta med babyen til legevakta med en gang etter at hun kom hjem 5. januar. Det ønsket ikke far, av frykt for at politiet eller barnevernet ville bli involvert, har politiet tidligere opplyst til Dagbladet.

FORSVARER: Thomas Randby.
Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix
FORSVARER: Thomas Randby. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix Vis mer