Får ting til å skje

Navn: Geir Lundestad Alder: 54 Yrke: Professor, direktør for Det Norske Nobelinstituttet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dagbladet tar så grunnleggende feil. Jeg har slett ikke forsnakket meg og røpet hvem som skal få årets fredspris. Det jeg sa var at Nobel-konserten er blitt en internasjonal suksess som blir sendt i over 100 land, til og med i Kina i år hvor de tydeligvis ikke liker pristildelingen, som tilfellet var i 1996 med Øst-Timor og året etter med Jody Williams og minekampanjen.

Geir Lundestad er forbannet over at noen kan tro at han er så dum at han røper den dypeste hemmelighet, også fordi artikkelen her i avisa har gitt ham betydelig merarbeid med å dementere i all verdens aviser, radio og fjernsyn. Men han har verken tid, lyst eller temperament til å være langsint. Siden han overtok som direktør i 1990, er dette instituttet på Drammensveien blitt stedet hvor ting skjer. Det er bygd opp en forskningsavdeling som tar for seg et hovedtema hvert år, og hvor det på løpende bånd blir avholdt seminarer, konferanser og forelesninger.

Lundestad kommer fra Bodø, men var i 15 år tromsøværing med tittel professor i historie. I Bodø var han «treg midtbanespiller» på Bodø/Glimt, som student i Oslo var han innom fire- fem lag i lavere divisjoner, Hadeland og Vestby blant annet, alt etter hvor sykepleierkona Åse hadde jobb. Når han blir spurt om hvem hans hjerte banker heftigst for, svarer han begge, men hvis han blir presset, sier han Bodø/Glimt.

De som har tatt Lundestad i handa, glemmer det ikke. For han mangler de to fingrene nærmest tommelen. Det skjedde under vedkløyving: Sju år gamle Geir skulle holde kubbene, den jevnaldrende kompisen førte øksa. En kubbe velta på stabben. Geir skulle sette den opp igjen. Men da var øksa allerede på vei. Den var nyslipt. - Jeg merket det nesten ikke, sier han i dag.

I Tromsø nærmet han seg Arbeiderpartiet, men drev det aldri lenger enn til varamann i brannstyret. Som historieprofessor der, og siden 1990 i Oslo, regnes han blant den absolutte norske elite. Hans bok «Øst, Vest, Nord, Sør» blir nå storlansert av Oxford University Press. Fra før var den etablert som en av de mest sentrale bøker i etterkrigstidas politiske historie og fast pensum på en rekke universiteter i Amerika og Europa. På samme forlag har han nå ei ny bok: «Empire by Integration».

- Forlaget har sagt de skal gjøre meg rik. Vi får nå se, sier Lundestad. Mens vi andre venter på 15. oktober for å se hvem av de 136 kandidatene til årets pris som går av med seieren.