Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Far tvunget til å dø av kvelning

Først fikk han dødsdommen, så måtte han lide i seks måneder, før han døde, kvalt av sitt eget slim. Legene nektet å befri Arthur Sjødin (77) fra smertehelvetet. Faren til kjendisadvokaten Arvid Sjødin tryglet og ba, til ingen nytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag tok Arvid Sjødin turen fra Stavanger til Oslo for å fortelle om farens død på i debattprogrammet «Sentrum» på TV2. Advokaten brukte en av fridagene fra Birgitte-saken i Karmsund herredsrett til å angripe legestanden for deres steile holdning til aktiv dødshjelp.

Sjødin reagerer kraftig på den behandlingen faren hans fikk.

- Min far ble påtvunget måneder med enorme smerter. Selv ville han slippe fri, men legene nektet. Er det slik vi ønsker å bli behandlet som gamle og syke? spør advokat Sjødin.

Arthur Sjødin jobbet hele livet i Vegvesenet, og var fysisk sterk. I 1994 fikk han sykdommen, som seinere skulle ta livet av ham.

Lammelser

- Det startet med halssmerter, deretter begynte stemmen å svikte, så kom lammelsene og til slutt enorme smerter, sier Arvid Sjødin.

I januar 1996 fikk Arthur Sjødin diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose). Det er en kronisk, organisk nervesykdom, med liknende kjennetegn som MS. Muskelvev forsvinner, man får lammelser, tale- og svelgevanskeligheter.

- De siste månedene av livet sitt kommuniserte far med lapper, sier Sjødin til Dagbladet.

I januar i år fikk faren vite at han var dødsdømt. Legen ved Rogaland sentralsykehus ga ham om lag seks måneder igjen å leve.
- Legen forklarte også at far trolig kom til å bli kvalt, og at de siste månedene ville bli preget av store smerter og lidelser, sier Arvid Sjødin.

Da bestemte 77-åringen seg for at han ville dø en verdig død.

- Men uansett hvor mange brev og lapper han skrev til meg og til legene og ba om hjelp til å dø, ble det avslått. Det var helt jævlig å se sin far i en slik situasjon, sier Sjødin.

24. juli i år, bare noen timer før Arthur Sjødin døde, skrev han en ny beskjed til familien og sykehuset. En siste bønn om hjelp:

«Jeg holder på å dø til alle tider. De forstår ikke at hver dag holder jeg på å dø - det er lagnaden min. Gudhjelpemeg, når jeg tørster - blir det bare verre. Morfinen gjør det bare verre...
Gudhjelpemeg så vondt jeg har. Er det ikke normale folk her?»

skrev 77-åringen på notatblokka som lå ved sykesengen.

- Sykdommen forårsaker smerter og kramper i kroppen. Samtidig blir halsen lammet, slik at du ikke klarer å fjerne slimet som samles opp. Den siste tida var faren min redd for å sovne. Han satt oppe hele natta i en stol, av frykt for at han skulle kveles i søvne, forteller Sjødin.

Legen ved sykehuset i Stavanger fastslo dødsårsaken den 24. juli i år til å være kullosforgiftning.

- Far klarte ikke å puste ut den lufta han selv trakk inn.

- Mishandling

- Hvorfor skal leger, med henvisning til et regelverk, nekte mennesker å dø en verdig død? Det gjør meg forbannet når enkelte leger påstår å vite alt så mye bedre enn den døende mannen. Med hvilken rett sender de han, med åpne øyne, inn i smertehelvete? Kan noen gi meg et svar på det? spør advokat Arvid Sjødin.

Årsaken til at familien Sjødin velger å stå fram med sin historie, er for å hindre at noe slikt skal skje igjen. De vil ha en debatt om aktiv dødshjelp.

- Hadde et dyr vært utsatt for slike plager, ville overgriperen blitt idømt ubetinget fengsel for dyremishandling, sier den erfarne strafferettsadvokaten.

Hele Norges coronakart