Får uføretrygd i Norge

Koigi Wa Wamwere tjener 40.000 i måneden som nyvalgt medlem av nasjonalforsamlingen i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koigi wa Wamwere (51) kom til Norge på flukt fra regimet til Daniel Arap Moi og fikk politisk asyl i 1986.

I 1999 var Wamwere involvert i en trafikkulykke og ble erklært 100 prosent varig ufør. Legen som skrev trygdeerklæringen slo fast at Wamwere ikke kunne drive med teoretisk arbeid, som han tidligere hadde livnært seg av. Siden den gang har han mottatt 4.500 kroner måneden i uføretrygd fra Norge, skriver VG.

10 måneder etter at Wamwere ble uføretrygdet fikk han en garanti for en million kroner for å gjennomføre et toåring forskningsprosjekt ved Columbia University i New York. Pengene ble fordelt på to utbetalinger på 500.000. I tillegg har Wamwere mottatt 100.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord til forskningsprosjektet sitt.

I fjor høst flyttet Wamwere tilbake til Kenya for å drive valgkamp. Utenriksdepartementet aksepterte at han avbrøt forskningen. Valgkampen gikk bra og Wamwere ble valgt inn i parlamentet. Siden den gang har han tjent 40.000 i måneden.

Koigi wa Wamwere bekrefter overfor VG at han mottar 4.500 kroner i måneden i uførepensjon fra Norge i tillegg til lønna fra parlamentet, men benekter at han er 100 prosent ufør.

- Trygden innebærer ikke at en ikke er i stand til å arbeide i det hele tatt, sier Wamwere, som selv tror han er 40 prosent ufør.

Trygdesjef Gudrun Birkelund i Oppegård, der Wamwere bodde da han ble uføretrygdet, opplyser at en uføretrygdet har lov til å tjene opptil 1G, for tiden 54.170 kroner i tillegg til trygden dersom man er 100 prosent arbeidsufør.

NTB

TRYGDET I NORGE: Og politiker i Kenya. Koigi Wa Wamwere får penger begge steder.