Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Far uskyldig dømt -  datter (10) vil ha millionerstatning

Ei jente (10) krever en million i erstatning av staten for uberettiget fengsling av faren (37) i nesten to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Håkon Ø. Schiong, som representerer far og datter, sier til Dagbladet at jenta både i henhold til FNs barnekonvensjon og norsk barnelov har krav på kontakt med sine foreldre.

-  Jenta ble i nesten to år avskåret fra sin rett til samvær med faren, sier advokat Schiong.

Faren ble arrestert i 8. november 2002 og løslatt først 24. juli 2004, etter at han i Oslo tingrett var dømt til fengsel i tolv og et halvt år i en stor narkotikasak.

37-åringen anket til Borgarting lagmannsrett, og 21. september i år ble han frifunnet på alle punkter. Han hadde konsekvent nektet skyld.

Viktig periode

Schiong sier at dattera etter ei tid riktignok kunne besøke faren sporadisk i fengselet.

-  Men dette har på ingen måte «reparert» de uopprettelige skader fengslingen har påført spesielt dattera. Det har vært en voldsom personlig belastning for ei jente i sju-ni-årsalderen å måtte besøke sin far i et fengsel, en far som altså var uskyldig. Den aktuelle perioden er svært viktig i et barns liv, og behovet for farskontakt er stort. Kanskje i lang tid framover må hun, og andre i familien, arbeide med følelsene, for om mulig å unngå varige psykiske skader og lidelser. Jenta har mistet noe i livet som ikke kan erstattes, sier Schiong.

Advokaten har reist et samlet krav fra familien på 9,5 millioner kroner i erstatning og oppreisning for uberettiget fengsling, inkludert en halv million til samboeren.

Konkurs

-  Kvinnen ble utsatt for stigmatisering som følge av at 37-åringen ble arrestert. Hun fikk nedsatt livskvalitet, sier Schiong.

37-åringen var forretningsmann, og hadde en personlig inntekt på 1,2 millioner da han ble arrestert. Virksomheten gikk konkurs.

Krever 4,5 mill.

-  Det reelle lønnstapet er på 2.6 millioner kroner, og vi har krevd 4,5 millioner i utregnet framtidig tap. I tillegg kommer utgifter i forbindelse med konkursen, sier Schiong.

ADVOKAT: - Jenta har mistet noe i livet som ikke kan erstattes, sier advokat Håkon Ø. Schiong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!