Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Får utbetalt «lommerusk»

- Kvinnene i Onlinemagasinet trenger juridisk hjelp, mener advokat Ørnulf Olsen Aamlid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om en ung kvinne som fikk utbetalt 60 øre for å ta av seg klærne i Onlinemagasinet. 20-åringen advarer andre kvinner om å stille opp for nettstedet. Det gjør også advokat og kontraktsrettsspesialist Ørnulf Olsen Aamlid i Legalteam advokatfirma DA, som har gått gjennom kontrakten på vegne av Dagbladet.no.

- Det første som slår meg er at jentene trenger profesjonell bistand. Avtalen som jeg har blitt forelagt framstår som svært ubalansert. Jentene gis eksponering, men får ellers minimalt med rettigheter. Onlinemagasinet på sin side, sikres rettigheter i betydelig omfang, sier advokat Aamlid til Dagbladet.no.

Får lite

Dagbladet.no har kontrakten som kvinnene må skrive under på før de fotograferes og legges ut på nettstedet. Kontrakten er ubalansert, mener advokat Aamlid. Her er noen av kontraktspunktene (oppsummert av Dagbladet.no):

  • Jentene har ikke krav til å få innsyn i hvor mange MMS-bilder som selges av dem. Dermed kan de ikke finne ut hvor mye penger de har krav på.
  • Ifølge kontrakten, skal kvinnene få 15 prosent av nettoinntektene fra MMS-salget. Hva nettoinntektene er, skrives ikke. Dette kan utnyttes.
  • Kvinnene kan ikke hindre at bildene blir spredd videre - i Norge eller til utlandet. De kan dermed risikere å komme i rene pornografiske magasin/nettsteder.
  • Det eksisterer ingen angrerett: Bildene skal være på Onlinemagasinet i minst ett år. Som oftest mer. Publisering andre steder, står det ikke noe om i kontrakten. Kvinnene har ikke noen rettigheter her.
  • Jentene må godta totalt 16 punkt i kontrakten, mens nettstedet kun forplikter seg til to ting: Fjerne bildene etter ett eller to år, hvis jentene ønsker det, og betale 15 prosent av nettoinntektene.

- Dette er en typisk avtale som ikke nødvendigvis ville stått seg i en rettssak. I kontrakten står det at jentene får 30 prosent av nettoinntektene, noe mange av jentene tror er 30 prosent av femten kroner, som MMS-ene koster. Hvis det er sånn at jentene stort sett skal få utbetalt 30 prosent av 2 kroner, burde det kommet fra i kontrakten, sier kontraktsrettsspesialisten.

Uenig i kritikken

Innehaveren av Onlinemagasinet, Arne D. Skalmeraas, er ikke enig i kritikken. Han viser til at flere hundre kvinner har stilt opp på nettstedet siden har startet det, for rundt fire år siden.

image: - Får utbetalt «lommerusk»

- Det er rart at jeg ikke jeg får henvendelser fra disse kvinnene, sier han og fortsetter:

- Før vi tar bilder, gir jeg jentene en veldig detaljert kontrakt slik at de skal vite hva dette dreier seg om. Dette handler om mennesker over 18 år, og hvor mye må en si til en myndig person, spør Skalmeraas, før han sier at han ved en rekke anledninger har fortalt kvinnene om mulige konsekvenser etter at de blir lagt på nettstedet hans.

- En advokat vi har snakket med, sier at kontrakten mellom Onlinemagasinet og jentene er veldig skjev.

- Jeg sier ikke at de tjener mye her, og jentene står fritt til å velge om de vil være med på dette. Men mange av jentene stiller opp fordi mange har blitt kjent av å stille opp her. Aylar er et eksempel. Hun og andre har fått masse jobber i ettertid, sier Skalmeraas.

LOKKER MED PENGER:</B> På mange steder i Onlinemagasinet lokkes kvinner til å være med på ukens babe-konkurranser - mot betaling. Men mange kvinner Dagbladet.no har snakket med, sier de ikke har fått betaling for å stille opp på nettstedet.