Får være i fred

Trusselen om politianmeldelse gjør at nysgjerrige mennesker er flinkere til å holde seg unna spekkhoggeren Keiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendishvalen var i dag ute og svømte litt, noe som er et godt tegn ifølge dyrevernsleder Tore Brevik i Halsa kommune i Møre og Romsdal.

- Men han har fortsatt ikke dykket, og det er litt bekymringsfullt. Det betyr at han ikke har spist eller forsøkt å få i seg mat. Men spekkhuggere kan gå lenge uten å spise på grunn av det tykke fettlaget, i alle fall en måneds tid, påpeker han.

Det var fredag kveld at dyrevernsnemnda i Halsa vedtok nye regler for å hindre at folk kommer i kontakt med hvalen. Nemnda har forbudt all ferdsel innenfor en 50-meters sone rundt Keiko. Overtredelse av forbudet kan gi bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Ingen anmeldelser

- De fleste er veldig flinke og overholder 50-metersgrensa, men en båt har omtrent ankret opp på Keiko, så den skal vi få fjernet. Det har ikke vært noe bading i nærheten av ham i dag, og det er veldig bra, sier Brevik til NTB.

Han sier at det foreløpig ikke er aktuelt å anmelde noen. I dag befant 15-20 båter seg rundt Keiko, blant andre to sightseeing-båter og én dykkerbåt.

I kveld eller søndag morgen skulle forskerne i Keiko-teamet forsøke å få tatt blodprøve av spekkhoggeren for blant annet å finne ut når han fikk i seg næring.

Får bli

Keiko har i en ukes tid oppholdt seg i Skålvikfjorden på Nordmøre. Fiskeridirektoratet, Halsa kommune og Keiko-teamet har i fellesskap bestemt at den verdenskjente hvalen skal få bli i Norge ut vinteren, om den vil.

Superstjernen Keiko ble etter «Free Willy»-filmene fraktet fra Mexico til USA, og derfra videre til Island med ett formål: Å gjøre den vill igjen. Forskerne forstår ikke hvorfor han valgte å sette kursen mot Norge.

Sju meter lange Keiko har levd i fangenskap det meste av sitt 24 år lange liv.

(NTB)