- Far var enig med meg

Rune Gerhardsen har fått huden full av Arbeiderpartiet for en rekke kontroversielle utspill på 90-tallet. Han tror ikke landsfaderen Einar Gerhardsen hadde stilt opp i det samme hylekoret. Snarere tvert imot. «

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi snakket ofte om «snillisme»-problematikken mens han levde, og vi var enige om den negative velferdsutviklingen, sier sønnen Rune. Han er født inn i sosialdemokratiet. Han snakker så folk forstår. Han får medias oppmerksomhet. Han vekker debatt og engasjement. Han er en av Arbeiderpartiets mest erfarne politikere. Og når han i tillegg heter Gerhardsen, burde han være selvskreven i front for Oslo Ap fram mot stortingsvalget. Men nei. Mange i Arbeiderpartiet nærmest hater landsfaderens sønn. Derfor fikk han ikke en av de sikre stortingsplassene på nominasjonsmøtet i Oslo Ap.

Snillisme

Da Rune Gerhardsen ble byrådsleder i Oslo i 1991, kom han samtidig med boka «Snillisme på norsk». Med bred penn beklaget han seg over hvordan velferdssamfunnet var i ferd med å grave sin egen grav. Han tok til orde for strengere krav, blant annet overfor alkoholikere og innvandrere. Naturlig nok ble det ramaskrik. Bedre ble det ikke da han og SV-leder Erik Solheim høsten 1992 stilte opp i beste sendetid på NRK og tok til orde for regjeringssamarbeid mellom Ap og SV. Dette var dagen før Arbeiderpartiet skulle presentere utkastet til nytt partiprogram. Gro Harlem Brundtland kalte ham «illojal».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer