- Far var enig med meg

Rune Gerhardsen har fått huden full av Arbeiderpartiet for en rekke kontroversielle utspill på 90-tallet. Han tror ikke landsfaderen Einar Gerhardsen hadde stilt opp i det samme hylekoret. Snarere tvert imot. «

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi snakket ofte om «snillisme»-problematikken mens han levde, og vi var enige om den negative velferdsutviklingen, sier sønnen Rune. Han er født inn i sosialdemokratiet. Han snakker så folk forstår. Han får medias oppmerksomhet. Han vekker debatt og engasjement. Han er en av Arbeiderpartiets mest erfarne politikere. Og når han i tillegg heter Gerhardsen, burde han være selvskreven i front for Oslo Ap fram mot stortingsvalget. Men nei. Mange i Arbeiderpartiet nærmest hater landsfaderens sønn. Derfor fikk han ikke en av de sikre stortingsplassene på nominasjonsmøtet i Oslo Ap.

Snillisme

Da Rune Gerhardsen ble byrådsleder i Oslo i 1991, kom han samtidig med boka «Snillisme på norsk». Med bred penn beklaget han seg over hvordan velferdssamfunnet var i ferd med å grave sin egen grav. Han tok til orde for strengere krav, blant annet overfor alkoholikere og innvandrere. Naturlig nok ble det ramaskrik. Bedre ble det ikke da han og SV-leder Erik Solheim høsten 1992 stilte opp i beste sendetid på NRK og tok til orde for regjeringssamarbeid mellom Ap og SV. Dette var dagen før Arbeiderpartiet skulle presentere utkastet til nytt partiprogram. Gro Harlem Brundtland kalte ham «illojal».

- Aldri negativ

- Hvordan tror du din egen far ville reagert på dine forskjellige utspill? Andre har, på vegne av ham, tatt avstand fra dine politiske krumspring. - Han fulgte jo med på min politiske karriere fram til han døde i 1987. Han reagerte aldri negativt på mine politiske oppfatninger.

Skuffet

- Men tror du han ville vært enig i dine standpunkter på 90-tallet? - Jeg vil ikke bruke ham som noe sannhetsvitne for ting som skjedd etter hans død. Men på slutten av sitt liv var han opptatt av uheldige sider ved velferdsutviklingen, forhold som jeg seinere brukte i snillismedebatten. Far var skuffet over en tiltakende tendens med trygdemisbruk i samfunnet. Han kunne ironisere over folk som uttrykte tilfredshet over å ha egenmeldinger til gode, som måtte brukes før året var omme. Han så også hvordan innvandringspolitikken kunne føre til misnøye. Far trodde at en del av tiltakene rettet mot innvandrerne kunne provosere, særlig eldre mennesker i de østlige bydelene i Oslo, sier Rune Gerhardsen til Dagbladet.

Refset

Rune Gerhardsen har blitt refset for provoserende utspill. Likevel varslet han nominasjonsmøtet i Oslo Ap om at det er noe han på ingen måte har tenkt å gi seg med. Mange mener at denne siden ved Rune Gerhardsen i stor grad skiller ham fra faren og hans samlende egenskaper.

Kontroversiell

- Når man hyller den gamle statsmann, er det ofte lett å glemme at han faktisk var en ganske kontroversiell politiker i store deler av sitt liv. Han startet som revolusjonær og utfordret hele det borgerlige samfunnet, før han ble byggende politiker i etterkrigsperioden. Men også i denne perioden var han kontroversiell. Det er nok å nevne den forsvars- og sikkerhetspolitiske debatten i 50-årene, sier Rune Gerhardsen.

NÅ: Rune Gerhardsen kan i dag konstatere at gårdsrommet er nymalt, og farens gamle adresse er blitt en del av det hippe Grünerløkka.
DEN GANG: Einar Gerhardsen bodde blant annet i Sofienberggata 4 i Oslo i oppveksten. Bildet er tatt 28. oktober 1974.