Far vel, Astrid

I dag tar hele verden avskjed med en av verdens mest bemerkelsesverdige forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skriv din siste hilsen til Astrid Lindgren

Hele Sverige vil følge Astrid Lindgren på ferden gjennom Stockholm til Storkyrkan klokka 13 i dag. Rundt 1000 av dem får plass sammen med den svenske kongefamilien og inviterte gjester i kirken.

Kisten føres fra Adolf Fredriks kirke til Storkyrkan i en stille kortesje. Kisten skal stå på en gammel åpen begravelsesvogn fra Østergøtland, dratt av to hester. Bak vognen skal en ung kvinne lede sin hvite hest.

- Vi valgte en kortesje etter at vi kom fram til at det er så mange flere som vil hedre Astrid og ta farvel enn det er plass til i kirken, sier barnebarne Nils Nyman til Aftonbladet.

- En annen planet

Etter at Astrid Lindgren døde i januar har svenske tv-kanaler sendt repriser på intervjuer og programmer om forfatteren. I ett av de siste intervjuene som Sveriges Television gjorde med henne, møter seerne en realistisk gammel dame uten altfor stor tro på en fredelig framtid.

- Vil man ha fred må man enten dø eller dra til en annen planet, sa hun på sedvanlig Lindgrensk vis.

Alle kommer

Etter endel fram og tilbake fant det svenske kongeparet ut at de har tid til å komme i begravelsen, likevel. Kronprinsesse Victoria kommer også.

Det blir en tradisjonell høytidelig gudstjeneste, tre talere står på programmet: Svigersønnen Carl-Olof Nyman, statsminister Göran Persson og Inger Nilsson. Hele livet hennes har blitt preget av rollen som Pippi Langstrømpe.

Andre gjester er Louise Edling-Friberg og Stephen Lindholm, respektive Malin og Pelle i serien «Vi på Saltkråkan».

Selve programmet er hemmelig, men det er klart at Tommy Körberg skal synge. Sveriges Television begynner sendingen klokka 14.45 i dag.
Aftonbladets grafikk over begravelsen

<B>FAVORITT: Fendt var Astrids favoritt. Han skal følge kisten sammen med eieren Hanna Fagerlind.