Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Får vi masse tjuvpakk, er det ikke noe moro for oss som bor her

Det kom ingen protester fra beboere på østkanten av byen da 2000 mottaksplasser for asylsøkere ble opprettet der tidligere i høst. Nå kan Oslos vestkant få like mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTEBELLO (Dagbladet): Det er stort sett mørkt i villaer og rekkehus på Montebello. Folk er på jobb på dagtid på Oslos beste vestkant også.

Snart kan boligstrøket, kjent for noen av hovedstadens rikeste innbyggere, få selskap av 1000 asylsøkere. 
 
I Statnetts gamle lokaler i Noreveien kan en privat aktør nemlig få klasignal fra UDI til å starte et gigantisk asylmottak.

- Hvis de bare oppfører seg skikkelig er det det viktigste, men får vi masse tjuvpakk er det ikke noe moro for oss som bor her, sier nabo Morten With (86).

Han åpner ikke døra til huset, som ligger kloss inntil en tomtegrensa til en av de største villaene i nabolaget. Passiaren med rikspressen tas i stedet gjennom kjøkkenvinduet. Om han er bekymret? Ikke nevneverdig. Men det er det andre som er. 

Redd lavere boligpriser En nabo forteller at enkelte frykter for barnas sikkerhet. En annen er redd et mottak vil føre til synkende boligpriser i boligstrøket, som fikk forseglet sitt stempel som et snobbestrøk etter Trond Kirkvaags humorserie «Heisann, Montebello» på 90-tallet.

BEKYMRET: Morten With (86) håper det ikke er tjuvpakk som kommer hvis Montebello på Oslos vestkant tar imot 1000 asylsøkere. Han er en av flere naboer Dagbladet har snakket med om mottaket som muligens blir etablert der. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
BEKYMRET: Morten With (86) håper det ikke er tjuvpakk som kommer hvis Montebello på Oslos vestkant tar imot 1000 asylsøkere. Han er en av flere naboer Dagbladet har snakket med om mottaket som muligens blir etablert der. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Det som sies om Montebello er bare tull. Kanskje var det annerledes for 40 år siden, men i dag bor det like hardtarbeidende mennesker her som andre steder. Vi har huslån vi betaler på hver måned vi også, og dette vil gjøre at prisene dumpes hvis det blir noe av. Det er ingen som vil bo rett ved et svært asylmottak, sier naboen, som vil være anonym.

Nabo Kristin Heggdal er heller ikke begeistret for ideen - og tror barn på asylmottak bør vokse opp nærmere naturen enn Montebello.

- Jeg er troende til å gå bort på det nye mottaket hvis det blir noe av, med mat og varm drikke, for å ønske dem velkommen til Norge. Samtidig vil jeg nok kanskje være engstelig. Å bo såpass nær mennesker som er såpass desperate ... Desperate people do desperate things, sier hun.

Så kritiske plakater Ifølge UDI kan flere forskjellige eiendommer på Montebello være aktuelle. UDI utreder også muligheten for å bygge brakkeleirer med plass til 1000 asylsøkere på Voksenjordet i Vestre Aker bydel. Sistnevnte forslag har møtt krass kritikk fra blant annet Frps Inger Marie Ytterhorn, kjent fra Nobelkomiteen.

«Hvordan vil et asylmottak påvirke barnas skolevei og foreldrenes holdning til dette? Voksen kirke og gravlund ligger tett inntil området. Innbyggere i Vestre Aker som har sine døde slektninger gravlagt på Voksen kirkegård må nok belage seg på at det kan bli vanskelig å oppnå en stille stund ved graven heretter», skriver Ytterhorn i et innlegg på bydelsbloggen.

POSITIV: Borghild Glåmnes har ingenting imot å få en modullandsby med asylsøkere like ved sin faste trimløype ved Voksen kirke. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POSITIV: Borghild Glåmnes har ingenting imot å få en modullandsby med asylsøkere like ved sin faste trimløype ved Voksen kirke. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Området det er snakk om ligger like ved den daglige trimløypa til pensjonerte Borghild Glomnes. Hun er helt uenig med Ytterhorn, men vet at nabolaget har sine skeptikere: For bare noen dager siden var det hengt opp kritiske plakater utafor blokka hun bor, forteller hun.

- Det sto «Vil vi ha det sånn?», og jeg hadde lyst til å gå dit og skrive et stort «JA». Jeg synes det er helt ålreit, og jeg synes vi må tåle å ta imot noen på vestkanten også, sier pensjonisten, før hun stolprer videre på glatta.

Nekter 3000 fortsatt Det er Oslo kommune som har stilt tomta på Voksenjordet til disposisjon for UDI. Planen er at mottaket skal stå klart til jul hvis det blir noe av, men foreløpig er ingenting avklart. 

- Grunnen til at kommunen har vært proaktiv og selv tilbudt tomter til UDI er at vi selv skal ha mer kontroll over det som skjer, ved at vi kan stille krav til standard og hvor mange som skal bo der, forklarer byråd Geir Lippestad (Ap).

Tall fra UDI viser at det er små kommuner som har fått den største belastningen med flyktningkrisen så langt i år, folketallet tatt i betraktning.

VURDERER FLERE TOMTER: UDI opplyser til Dagbladet at de vurderer om det kan etableres mottak på flere tomter på Montebello i Ullern bydel i Oslo. En av tomtene som skal være aktuelle er Statnetts gamle lokaler, men ingenting er avklart ennå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VURDERER FLERE TOMTER: UDI opplyser til Dagbladet at de vurderer om det kan etableres mottak på flere tomter på Montebello i Ullern bydel i Oslo. En av tomtene som skal være aktuelle er Statnetts gamle lokaler, men ingenting er avklart ennå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I Våler kommune i Hedmark er nå hver fjerde innbygger asylsøker. Det er man langt unna i hovedstaden, selv om omtrent førti prosent av alle flyktninger som bosettes i Norge ender opp med å bo i Oslo.

Lippestad sier det er en selvfølge at Oslo og store byer skal bidra.

- Det skulle bare mangle. Samtidig står vi hardt på kravet om at vi ikke skal ha 3000 samlet på en plass, sier han.

I stedet vil byrådet at de 3000 asylsøkerne Oslo skal ta imot før jul, skal spres utover i minst tre forskjellige mottak med maks 1000 asylsøkere hver. 

- Ingen misnøye på Oslo Øst Slik det ser ut nå, kan to av mottakene ender opp på Oslos vestkant. Lippestad har fått med seg misnøyen fra naboer — og lover å holde fortløpende møter med bydelene så fort kommunen får mer info fra UDI. 

IKKE SKEPTISKE:  Det blir sikkert nytt og uvant, men Svein Rognås og datteren Nora (11) har ikke noe imot at 1000 asylsøkere kanskje kommer til nabolaget i Noreveien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE SKEPTISKE: Det blir sikkert nytt og uvant, men Svein Rognås og datteren Nora (11) har ikke noe imot at 1000 asylsøkere kanskje kommer til nabolaget i Noreveien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi har fortløpende informert bydelene om UDIs vurderinger, og vil fortsette med informasjon og folkemøter når kommunen får oppdateringer fra UDI. Jeg forstår at raske prosesser skaper usikkerhet, men de som virkelig er i krise er flyktningene, sier Lippestad.

Private mottak under planlegging — som det på Montebello — har kommunen ingen medbestemmelsesrett over.

- Det kom ingen slike protester da 2000 mottaksplasser kom på Oslo øst?

- Det kom ingen protester da, nei. Når det er sagt forstår jeg de på vestkanten godt, for de har fått veldig lite informasjon om hva som skjer, sier Lippestad.

- Hvorfor er det sånn at man på vestkanten protesterer?

- Oslo øst er mer vant med et multikulturelt samfunn fra før. Jeg tror nok man er mer kjent med situasjonen der, og kanskje ikke er så engstelige som man er andre steder, sier Lippestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media