Får vi sannheten i dag?

Statsadvokatene Jørn Sigurd Maurud og Olav Helge Thue håper noen av de trippeldrapsskyldige i dag bestemmer seg for å fortelle hva som skjedde på Orderud gård. Men den eneste som holder døra litt på gløtt, er Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når retten blir satt klokka ni i dag, begynner kampen om straffeutmålingen. De aller fleste jurister som har uttalt seg tror det skal mye til for at straffen blir særlig lavere enn 21 års fengsel.

Noen av forsvarerne håper de kan få presset straffen ned i 18 års fengsel, men det er usannsynlig at de får det til ettersom klientene deres er funnet skyldige i medvirkning til overlagt drap på tre mennesker.

Ville snakket

Trolig er eneste måte å få presset ned straffen på, at Per Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland eller Lars Grønnerød tar ordet og forteller hva som egentlig skjedde i kårboligen på Orderud gård natt til pinseaften 1999.

- Hvis jeg var skyldig, og visste det, men forsøkte å prøve meg en gang til og det ikke gikk, ville jeg snakket for å få fram min rolle i saken, sier Maurud til NTB.

Han ser ikke bort fra at en tilståelse vil føre til lavere straff.

- Vi snakker her om en strafferamme på fra 6 til 21 år, sier Maurud som legger opp til at domstolen kan velge å se ulikt på de fire.

- Hensikten er jo at hver og en skal få straff for den forbrytelsen han eller hun har begått.

Fantasifullhet

Det knytter seg stor spenning til om noen av de fire kaster seg over muligheten. Men trolig vil verken Per eller Veronica Orderud møte opp på Åråsen i dag.

- Dette bekrefter den fantasifullhet som statsadvokatene har hatt under hele saken. Å se for seg at det er noen som har noe mer å si, sier Veronica Orderuds forsvarer Frode Sulland, tydelig irritert.

Det virker heller ikke sansynlig at Lars Grønnerød kommer til å fortelle mer.

- Lars Grønnerød har sagt det han har å si, sier Morten Kjensli til NTB.

Skal diskutere

Den eneste som holder døra litt på gløtt, er Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer Tor Kjærvik.

- Hun har jo forklart seg, og hun har forklart seg om alt hun kjenner til. Men det er klart jeg skal diskutere dette med henne mer nå i kveld, sa han i går kveld.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff er også usikker på om det ville hjulpet de fire å fortelle alt de veit.

- Etter mitt syn vil det ikke hjelpe når vi er på et slikt nivå av alvorlighetsgrad, sier han til TV 2.

SNAKKER HUN? Statsadvokatene håper noen av de skyldige vil fortelle hele sannheten i dag. Det er lite trolig, men Kristin Kirkemo Haukelands advokat, Tor Kjærvik, ser ikke helt bort fra at det kan skje.