Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Får vi to rentekutt til kan boligprisene stige 15 til 20 prosent i år

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets forklarer hva som kan skje med boligprisene hvis Norges Bank setter ned renten to ganger til i år.

BOLIG: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets retter en advarende pekefinger mot boligprisene. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
BOLIG: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets retter en advarende pekefinger mot boligprisene. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene i januar kan ha steget kraftig, tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Gjennom fjoråret var det en tiltagende prisvekst fra måned til måned, når man sesongkorrigerer. Det vi også ser av anekdotiske meldinger fra meglerbransjen, og oppslag i media, om salg over takst, virker det som det har vært veldig sprekt i januar også, sier han.

Høy privekst i januar Basert på det han ser og hører tror han at det ble en tøff og høy prisvekst også i januar, noe som bør få Norges Bank og andre til å tenke seg om her, sier han i Nordea WebTV.

- Norges Bank har et robusthetskriterium i pengepolitikken. I desember talte det for å holde renten lav, for å demme opp for den potensielle avkjølingen i norsk økonomi. Tidligere har det kriteriet talt for litt høyere renter på grunn av finansiell stabilitet. Tror du vi kan se Norges Bank komme litt tilbake i den retning igjen? spør Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

- Det bør de, for hvis dette fortsetter, med det rentenivået vi har nå, og hvis det også skal komme ytterligere rentekutt, vil stimulansen i boligmarkedet kunne bli veldig sterk og vi vil kunne se prisveksttall opp mot en 15 til 20 prosent i slutten av året, i verste fall, hvis det blir to rentekutt til. Det vil være uheldig hvis vi ender opp der, sier Juel.

Håper Norges Bank ser på boligprisene - Jeg håper og tror at Norges Bank vil begynne å se på også boligprisene hvis vi får et sterkt tall i januar og i februar, som er av data de får før rentemøtet i mars, legger han til.

Anslaget er basert på enkle kriterier og en modell som også indikerer boligprisutviklingen, forklarer han.

- Men det kommer ikke til å vare, advarer han raskt.

Juel tror myndighetene, Finanstilsynet og Norges Bank vil reagere før det kommer dit, for det er ikke en ønsket situasjon, sier han til Hegnar.no.

Han utelukker imidlertid ikke at det kan vare et par år hvis ikke noen gjør noe.

Se Økonominyhetene med Trygve Hegnar, der Juel (12:30 ut i sendingen) også snakker om oljeprisen og utviklingen i arbeidsmarkedet.

Flere nyheter Nå må du forberede deg på kraftige prisøkninger
- Sterk dollar trussel for USA
- Grunnlaget for særnorsk lønnsøkning er borte