- Får vi virkelig gjort så mye mer enn før?

Kongen snakket om twitter og SMS på stortingsmiddagen.

OM SOSIALE MEDIER OG SKOLEN: Kong Harald er vert for årets stortingsmiddag.   Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX POOL
OM SOSIALE MEDIER OG SKOLEN: Kong Harald er vert for årets stortingsmiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Kong Harald viste at han følger med i tiden, og snakket derfor om sosiale medier da han holdt sin tale under kveldens stortingsmiddag på Slottet.

Valkampen
Han åpnet talen med årets valgkamp.
- Veien til Stortinget kan åpenbart være både krevende og uforutsigbar. Det fortelles om en statsråd i en tidligere regjering som en gang sto nedenfor den store trappen inne i stortingsbygningen og så på et lite barn som strevde og krøp oppover trappetrinnene. Da utbrøt statsråden tørt: «Å, det er nok mange av dem der oppe som har krøpet både lengre og tyngre for å komme dit!»

Digitale sjonglører

- «Multitasking» er vår tids mantra. Mange ender opp som digitale sjonglører som hele tiden må rekke over flere oppgaver på samme tid. Til og med i Stortingssalen kunne det vel hende at noen fant anledning til å sjekke e-post, twittre litt eller sende en melding mens debattene pågår. Vi lever med stadig nye inntrykk og en informasjonsstrøm som kan ta pusten fra enhver. Man kan jo spørre seg om vi virkelig får gjort så mye mer enn før. Eller svekker denne heseblesende simultanaktiviteten vår evne til å konsentrere oss om de viktigste oppgavene i livet?» sa kong Harald i sin tale.

En av gjestene, Bård Vegar Solhjell, har allerede rukket å twitre under middagen:

«gode og morosame talar av president og konge», skrev han like etter 20.30.

Om å være bestefar
Kongen snakket også om familien, og det å være bestefar.

- Som bestefar har jeg i høst opplevd et barnebarn som har tatt sine første steg inn i skolehverdagen. Det har vært en morsom erfaring, og jeg gleder meg til å få ta del i opplevelsene til hele flokken av barnebarn når de går inn i den spennende nye verden som skolen representerer. Utdanning fikk naturlig nok en sentral plass i årets valgkamp. Det gleder meg at det er politisk enighet om at vi må satse på en god skole og gode arbeidsforhold for lærerne.

Serverte mat fra Kongsgården
Med vertskapet var det til sammen 200 som satte seg til bords på Slottet i kveld. Kveldens meny besto som vanlig av fire retter.

- I tråd med oppfordringen om å tenke globalt og handle lokalt, er vi også her på Slottet opptatt av miljø. Vi serverer helst mat basert på råvarer fra småskalaprodusenter fra hele landet, sa kongen.

Første rett besto av grønnsaker fra Bygdø Kongsgård. Deretter blir det servert bakt brosme med luftig smørsaus av sildekaviar. Hovedretten er elg fra Sikkilsdalen med pølse, jordskokkrem, byggryn og traktkantarell. Desserten er laget av plommer fra Bygdø Kongsgård.

Men hva middagsgjestene fikk å drikke er foreløpig en hemmelighet.

Stortingsmiddagen har vært en tradisjon siden 1906, med unntak av krigsårene og de årene hvor det har vært større oppussingsprosjekter på Slottet.

I 1906 var det kun tre kvinner til stede, det var dronning Maud, overhoffmesterinnen og dronningens hoffrøken. De hadde selskap av 129 menn, skriver Slottet på sine hjemmesider.

Les hele talen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer