Får vi vite sannheten?

Akkurat nå pågår høringene i saken mot tre soldater etter fengselskandalen i Irak. Men USAs forsvarsminister slipper å vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dommer under høringen i krigsrettssaken, James Pohl, markerte seg med en gang saken begynte i dag. Han slo fast at Abu Ghraib-fengselet ikke kan rives, fordi det fortsatt må betraktes som et åsted. I tillegg avslo han forsvarernes anmodning om å flytte rettssaken ut av Irak.

Men dommeren ville ikke innkalle forsvarsminister Donald Rumsfeld eller andre vitner av samme kaliber.

Vitneproblemer

Den ene forsvareren til Javal S. Davis, en av de sju soldatene som skal ha mishandlet fangene, fikk gjennomslag for at USAs øverste militære leder i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez skal vitne. Det må også den amerikanske generalen John Abizaid.

Men forsvarerne har problemer med å få tak i flere sentrale irakiske vitner. De ville gjerne avhøre en tidligere fange ved fengselet som har kommet med anklager, men har så langt ikke fått tak i ham.

- Vi fikk ikke reise til ham, og ingen kunne bringe ham til oss. I tillegg har vi fått beskjed om at han ikke kan avhøres over telefon. Vi må motsette oss at vi ikke får vitneprovet hans, sier forsvarer kaptein Scott Dunn.

- Hovedmann

De tre som er innkalt til høringen før selve rettssaken, er Javal S. Davis, Ivan «Chip» Frederick og Charles Graner. Graner er framstilt som en hovedmann bak mishandlingen, og er anklaget for å ha hoppet på flere innsatte mens de lå på golvet.

Han skal også ha trampet på beina og armene til de innsatte ved andre anledninger, og skal ha slått en innsatt så kraftig at fangen mistet bevisstheten.

I tillegg mener aktoratet at han har hatt sex med den kvinnelige medsoldaten Lynndie England. Graner kan få 24 års fengselsstraff.

Ivan «Chip» Frederick skal ha tvunget fangene til å masturbere. I tillegg skal han ha festet ledninger på hendene til en innsatt, plassert vedkommende oppe på en stol og gitt beskjed om at han kom til å dø av elektrosjokk hvis han falt ned fra stolen.

Tiltalen har en øvre strafferamme på 16 og et halvt år.

- Handlet etter ordre

Javal S. Davis skal ha mishandlet fangene ved å trampe på beina og armene deres. Han skal også ha samlet flere fanger i en haug på golvet, for at de skulle bli mishandlet av andre soldater. Øvre strafferamme etter hans tiltale, er åtte og et halvt år.

Alle de tre blir representert av en sivil og en militær forsvarer. Soldatene hevder at de bare fulgte ordre.

Det blir en egen høringen i saken mot Lynndie England, som for tida er stasjonert Fort Bragg i North Carolina i USA.

Militæret har ikke avgjort om sakene mot Sabrina Harman og Megan Ambuhl skal føres for krigsrett. Jeremy Sivits ble dømt til ett års fengsel for sin deltakelse i mishandlingen.

Det er satt av tre dager til høringen, men det er allerede kommet indikasjoner på at den kan trekke ut.

Kilder: AP, CNN, Reuters

INGEN BILDER: Det er ikke lov å ta bilder i retten. Her viser Daniel Epright fram tegningene fra høringen i dag.
FRYKTENS FENGSEL: Bildene som viser mishandlingen har gått verden rundt.
HOVEDMANNEN: Charles A. Graner risikerer 24 års fengsel.
KREVER VITNEPROV: Javal S. Davis (t.v.) sammen med sin militære forsvarer, Scott Dunn. De prøver å innkalle vitner fra fengselet.
SENDT HJEM: Lynndie England er for tida på Fort Bragg i USA. Høringen i saken hennes begynner i morgen.
I RETTEN: Tre av soldatene som er anklaget møtte i retten i dag. Til venstre sitter Charles A. Graner, beskrevet som hovedmannen bak mishandlingen. Forsvarer Jay Heath snakker til dommer James Pohl.