Får vi vite sannheten?

Akkurat nå pågår høringene i saken mot tre soldater etter fengselskandalen i Irak. Men USAs forsvarsminister slipper å vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dommer under høringen i krigsrettssaken, James Pohl, markerte seg med en gang saken begynte i dag. Han slo fast at Abu Ghraib-fengselet ikke kan rives, fordi det fortsatt må betraktes som et åsted. I tillegg avslo han forsvarernes anmodning om å flytte rettssaken ut av Irak.

Men dommeren ville ikke innkalle forsvarsminister Donald Rumsfeld eller andre vitner av samme kaliber.

Vitneproblemer

Den ene forsvareren til Javal S. Davis, en av de sju soldatene som skal ha mishandlet fangene, fikk gjennomslag for at USAs øverste militære leder i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez skal vitne. Det må også den amerikanske generalen John Abizaid.

Men forsvarerne har problemer med å få tak i flere sentrale irakiske vitner. De ville gjerne avhøre en tidligere fange ved fengselet som har kommet med anklager, men har så langt ikke fått tak i ham.

- Vi fikk ikke reise til ham, og ingen kunne bringe ham til oss. I tillegg har vi fått beskjed om at han ikke kan avhøres over telefon. Vi må motsette oss at vi ikke får vitneprovet hans, sier forsvarer kaptein Scott Dunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.