Far viser styrke - mor følelser

Mens far mener kroppslig styrke og fysiske ferdigheter er de viktigste verdiene i barneoppdragelsen, vil mor helst legge størst vekt på å gi barna et sosialt og følelsesmessig verdisyn. Det viser en stor undersøkelse foretatt blant 75 norske småbarnsfamilier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I gårsdagens Dagbladet kunne du lese at engelske forskere mener barn arver intelligensen fra mor og følelsene fra far.

Dette resultatet har snudd opp-ned på det tradisjonelle synet med at det er fra mor vi arver følelser og innlevelsesevne. Men om barna ikke lenger arver følelsene genetisk fra mor, får de det uansett gjennom barneoppdragelsen.

Kjønnsstyrt verdivalg

Pedagog og forsker Finn Hjardemaal har i en fersk doktoravhandling påvist hvilke verdiområder mor og far vektlegger i barneoppdragelsen.

Verdivalgene har Hjardemaal delt inn etter fysiske, intellektuelle, sosiale, etiske, emosjonelle, estetiske, religiøse/livssynsmessige og samfunnspolitiske områder.

Han fant ut at far legger større vekt på fysiske områder som kroppslig styrke og samfunnssyn, mens mor prioriterer de sosiale, følelsesmessige og religiøse verdiene noe høyere. Menn mener også at det intellektuelle området, der kunnskap står sentralt, er litt mer viktig. Kvinner ønsker heller å lære barna mer om de estetiske verdiene i livet.

- De fleste foreldrene hadde et sterkt ønske om å påvirke barnas verdivalg, særlig verdier som betyr mye for dem selv. Vi ser også at det tradisjonelle skillet mellom kjønnene er med og styrer barneoppdragelsen. Der kvinnene representerer de mykere og mindre konkurransepregede verdiene, er menn mer opptatt av de maktpregede og mestringsorienterte sidene av tilværelsen. Dette ønsker de også å overføre til barna, sier Hjardemaal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer