Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Far viser styrke - mor følelser

Mens far mener kroppslig styrke og fysiske ferdigheter er de viktigste verdiene i barneoppdragelsen, vil mor helst legge størst vekt på å gi barna et sosialt og følelsesmessig verdisyn. Det viser en stor undersøkelse foretatt blant 75 norske småbarnsfamilier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Dagbladet kunne du lese at engelske forskere mener barn arver intelligensen fra mor og følelsene fra far.

Dette resultatet har snudd opp-ned på det tradisjonelle synet med at det er fra mor vi arver følelser og innlevelsesevne. Men om barna ikke lenger arver følelsene genetisk fra mor, får de det uansett gjennom barneoppdragelsen.

Kjønnsstyrt verdivalg

Pedagog og forsker Finn Hjardemaal har i en fersk doktoravhandling påvist hvilke verdiområder mor og far vektlegger i barneoppdragelsen.

Verdivalgene har Hjardemaal delt inn etter fysiske, intellektuelle, sosiale, etiske, emosjonelle, estetiske, religiøse/livssynsmessige og samfunnspolitiske områder.

Han fant ut at far legger større vekt på fysiske områder som kroppslig styrke og samfunnssyn, mens mor prioriterer de sosiale, følelsesmessige og religiøse verdiene noe høyere. Menn mener også at det intellektuelle området, der kunnskap står sentralt, er litt mer viktig. Kvinner ønsker heller å lære barna mer om de estetiske verdiene i livet.

- De fleste foreldrene hadde et sterkt ønske om å påvirke barnas verdivalg, særlig verdier som betyr mye for dem selv. Vi ser også at det tradisjonelle skillet mellom kjønnene er med og styrer barneoppdragelsen. Der kvinnene representerer de mykere og mindre konkurransepregede verdiene, er menn mer opptatt av de maktpregede og mestringsorienterte sidene av tilværelsen. Dette ønsker de også å overføre til barna, sier Hjardemaal.

Likt i by og land

Når foreldrene samlet ble bedt om å velge hvilke verdier de legger mest vekt på, svarte halvparten barnets evne til å utvikle og ta vare på forholdet til andre mennesker. Nesten en femtedel prioriterer den følelsesmessige siden, og bare en av ti den intellektuelle siden.

Mødrene er mer opptatt av de følelsesmessige og sosiale områdene enn fedrene, som betoner de etiske verdiene noe sterkere.

- Foreldrene med den høyeste utdanningen legger størst vekt på de sosiale og intellektuelle verdier som gjerne går sammen med høyere utdanning. Det er også en tendens at foreldre med lavere utdanning nedprioriterer det samfunnspolitiske området, forklarer Hjardemaal. Foreldrenes bosted har derimot liten betydning for hvordan de ulike verdiområdene blir vektlagt i familien.

Ingen superfar

Finn Hjardemaal bor på Notodden med kona Ann-Mari Arneberg og de to barna Nora (1) og Kristian (16). Selv med doktorgrad i barneoppdragelse, presiserer han at det ikke finnes noen fasit for hvilke verdier som er de beste for barna.

- Ingen barn eller foreldre er helt like. Det viktigste er å behandle barnet som et eget individ. Som foreldre bør en være seg bevisst hvilke verdier en overfører til barna. Og om de verdier du selv står for nødvendigvis er de som gagner barnet ditt best, sier Hjardemaal.

Personlig synes han det er betenkelig at så mange foreldre ikke legger mer vekt på samfunnssyn, politiske og estetiske verdier i oppdragelsen, særlig viss det begrunnes med at dette er områder som i liten grad lar seg stimulere.

Selv prøver familien Arneberg Hjardemaal å gi barna en allsidig verdiinnføring som kan gjøre dem nysgjerrige og kritiske. Men å oppdra barn er ingen lett jobb, og selv spesialisten vil presisere at verken han eller kona er noen «superforeldre».

- Å forske på emnet og praktisere det er to vidt forskjellige ting. Det vet alle som selv har barn, ler han.