ANKOMMER: Her ankommer Anders Behring Breivik Politihuset på Grønland. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
ANKOMMER: Her ankommer Anders Behring Breivik Politihuset på Grønland. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Får vite de sakkyndiges vurdering i dag

Breivik får beskjeden på politihuset nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breivik får vite at han ikke vurderes som tilregnelig på politihuset på Grønland tirsdag ettermiddag.

Kjøretøyet som frakter Breivik har ankommet politihuset.

Tidligere i dag ble det kjent at de rettspsykiatriske sakkyndiges rapport konkluderer med at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Han var psykotisk 22. juli, og i tillegg psykotisk under intervjuene med psykiaterne.


PRESENTERTE RAPPORTEN: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Sven Holden la i dag fram den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik, som er laget av rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Video: WEBCAST.NO

Rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer i sin rapport med at Breivik gjennom en lengre periode har utviklet sykdommen paranoid schizofreni.

Ifølge de sakkyndige befinner Breivik seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

De sakkyndige beskriver flere typer såkalte bisarre vrangforestillinger, og går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger.

- Han føler seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og han hevder seg utpekt til å frelse sitt folk, sier statsadvokat Sven Holden som sammen med Inga Bejer Engh i dag la fram den rettspsykiatriske vurderingen.

Dagbladet kommer med mer.

PÅ VEI: Her forlater transporten som frakter Anders Behring Breivik Ila landsfengsel. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PÅ VEI: Her forlater transporten som frakter Anders Behring Breivik Ila landsfengsel. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer