Far voldtok datter i 10 år

En 69 år gammel Oslo-mann er dømt til fire års ubetinget fengsel for å ha voldtatt sin adoptivdatter regelmessig i 10 år. Overgrepene startet da jenta var 9-10 år gammel. Først 23 år gammel var hun psykisk sterk nok til å fortelle i detalj om voldtektene, samt å anmelde faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett konkluderer:

- Overgrepene skjedde jevnlig og systematisk. 69-åringen har særdeles grovt og hensynsløst misbrukt en forsvarsløs person. Hun levde under et langvarig press og fikk begrenset livsutfoldelse og livskvalitet.

69-åringen er samtidig dømt til å betale den 26 år gamle kvinnen 200000 kroner i oppreisning.

Frarøvet

I premissene er det lagt vekt på at offeret er adoptert, og at hun ble frarøvet en barne- og ungdomstid på grunn av de groteske sexovergrepene fra faren.

- Vi legger til grunn at fornærmede ble påført betydelig psykiske skader i form av lavt selvbilde, sterk skyldfølelse og sosial tilbaketrekning.

Overgriperen var hennes hovedomsorgsperson. At hun var et adoptivbarn, som hadde en vanskelig bakgrunn fra hjemlandet, og som kom til Norge for å få en trygg og god oppvekst, legger dommerne vekt på i skjerpende retning.

Herredømme

Det var først høsten 1986 at offeret klarte å frigjøre seg fra det lagmannsretten kaller farens tilnærmet totale herredømme. I 1988- 89 traff hun sin nåværende samboer. Hun nevnte overfor ham at hun hadde vært utsatt for overgrep, men det var først i forbindelse med psykoterapi i perioden 1995- 99 at hun fikk styrke nok til å fortelle mer om overgrepene.

Hun anmeldte faren i februar 1998. Forsvarerens påstand om at de straffbare forholdene var foreldet, førte ikke fram.

At domfelte er 69 år gammel, mener retten ikke kan tillegges vekt i formildende retning.