LEGGER NED VÅPNENE: Et medlem av FARC-geriljaen fotografert i Cordillera Oriental i Colombia i midten av august. Nå har geriljaen inngått våpenhvile. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix
<div><br></div>
LEGGER NED VÅPNENE: Et medlem av FARC-geriljaen fotografert i Cordillera Oriental i Colombia i midten av august. Nå har geriljaen inngått våpenhvile. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix

Vis mer

FARC-geriljaen bekrefter våpenhvile etter 52 års krig

Norge har spilt viktig rolle i fredsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den colombianske FARC-geriljaen har formelt inngått en våpenhvile som skal sette punktum for den 52 år lange krigen mot myndighetene

- Jeg beordrer alle våre kommandører og enheter og alle våre krigere til endelig å legge ned våpnene og avslutte fiendtlighetene mot den colombianske staten fra midnatt i kveld, sier leder Rodrigo Londoño, også kjent som Timoleón «Timochenko» Jiménez, i Colombias væpnede revolusjonære styrker (FARC) i en uttalelse søndag kveld lokal tid.

Han skriver på Twitter at fred «er i ferd med å bli virkelighet».

- Aldri mer skal foreldre begrave sine sønner og døtre som er drept i krigen, sier han.

Fredsavtale i havn

Ledelsen i FARC skal møtes i midten av september for å ratifisere fredsavtalen som ble inngått med regjeringen onsdag forrige uke. Lederne skal også meisle ut en politisk strategi for framtiden.

Rundt 200 delegater skal delta på konferansen i San Vicente del Caguan 13. til 19. september, blant dem 29 medlemmer av FARCs sentralkommando. Flere utenlandske representanter som ikke er navngitt, er også invitert. I tillegg er medier invitert, noe som er svært uvanlig.

Fredsavtalen skal godkjennes i en folkeavstemning den 2. oktober.

Leverer våpen

Kunngjøringen av våpenhvilen blir fulgt av en seks måneder lang demobiliseringsprosess. Opprørere skal levere sine våpen på samlingspunkt som er overvåket av FN. Forsvarsminister Luis Carlos Villegas sier at det opprettes «korridorer» til disse punktene for opprørere fra mandag.

Totalt 260 000 personer er drept, 45 000 er savnet og 6,9 millioner mennesker har måtte forlate sine hjem på grunn av konflikten.

Norge og Cuba har spilt viktige roller som tilretteleggere for de langvarige fredsforhandlingene.

(NTB)