Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FARC har store forhåpninger til Oslo-forhandlinger

FARC-geriljaen mener det er gode sjanser til å oppnå fred i møtene med den colombianske regjeringen i Oslo. Men mislykkes forhandlingene, betyr det nye år med krig, advarer opprørerne.

ØNSKER FRED: FARC-talsmann Jesus Carvajalino. Foto: Reuters
ØNSKER FRED: FARC-talsmann Jesus Carvajalino. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jesus Carvajalino, bedre kjent under dekknavnet Andres Paris, sier at det er flere store hindre på veien mot en fredsavtale, men at colombianerne lengter så mye etter fred at det er mulig å bli enige.

Etter femti år med voldelig konflikt, skal partene møtes ved forhandlingsbordet i Oslo. Den colombianske regjeringen vil ikke bekrefte noen dato, men FARC opplyser at samtalene skal starte 8. oktober og senere flyttes til Havana på Cuba.

- Hvis man tar i betraktning støtten til en fredelig løsning, er sjansen for å lykkes mellom 75 og 80 prosent, anslår Paris i et intervju med nyhetsbyrået Reuters i Havana.

Han legger til at dette kan forandre seg hvis de som er imot forhandlingene forsøker å torpedere dem.

- Brudd betyr mer krig Paris, som er en del av FARC-delegasjonen som kommer til Oslo, sier imidlertid at et sammenbrudd i forhandlingene kan kaste Colombia ut i nye tiår med krig, fordi regjeringen og geriljaen befinner seg i en fastlåst situasjon.

- Ideen om at de må drepe alle geriljasoldatene er det som har holdt konflikten ved like i 50 år. Tviholder de på denne ideen, kommer vi til å fortsette i 50 år til, advarer Paris.

Enkelte eksperter mener at venstreekstremistiske FARC er ivrige etter å få på plass en avtale fordi geriljaen er svekket etter den colombianske militæroffensiven som har tynnet kraftig i geriljaens rekker, ødelagt kommunikasjonslinjene og presset dem ut i stadig mer øde områder.

Paris hevder på sin side at dette er oppspinn og sier at geriljaen er sterkere enn noensinne.

Ingen våpenhvile FARC-lederne har sagt at de vil starte samtalene med å be om en våpenhvile, men president Juan Manuel Santos har avvist dette og sågar lovet å intensivere militæroperasjonene mens forhandlingene pågår.

Paris sier at det vil være meningsløst av FARC å erklære en ensidig våpenhvile.

- Det blir en gjensidig våpenhvile eller ingenting, slår han fast.

Tidligere president Alvaro Uribe har kritisert sin etterfølger for å inngå forhandlinger med geriljaen og peker på at det kan skremme bort investorer.

- Presidenten har latt sikkerheten forfalle mens han har forhandlet med FARC under bordet de to siste årene. Han har gjort det bak nasjonens rygg, mens sikkerheten svikter og soldatene mister motivasjonen, tordner Uribe.

Krever jordreformer Partene har satt opp en liste med punkter som skal diskuteres, som blant annet inneholder ofrenes rettigheter, eierskap til avsidesliggende landområder og produksjon og smugling av kokain. Sistnevnte punkt skal ha vært en av FARCs største inntektskilder de siste årene.

Paris sier at han regner med at FARCs forslag for sosiale reformer, for eksempel kravet om at ti millioner hektar med land skal øremerkes fattige bønder, kommer til å møte stor motstand.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere påpekt overfor NTB at det er mange følsomme temaer.

- Vi er bare tilretteleggere, og det blir feil å vektlegge spesielle temaer eller definere noen rekkefølge. Det er mange svært følsomme temaer, og det må være opp til partene selv å kommentere dette, sa Støre i forrige uke.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media