Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FARC-leder: - Vi må sammen si «unnskyld og aldri mer» til Colombia

Børge Brende møtte FARC-geriljaen i Havanna i går.

HISTORISK.Utenriksminister Børge Brende på et historiske bilde sammen med partene i konflikten i Colombia, som møttes til nye forhandlinger i Havanna i går. Til venstre Pastor Alapa fra FARCs forhandlingsdelegasjon, regjeringsdelegegasjonens leder Humberto de la calle, nestleder for regjeringesdelegasjonen Sergio Saramillo, Brende og FARC-geriljaens forhandlingsleder Ivan Márquez. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORISK.Utenriksminister Børge Brende på et historiske bilde sammen med partene i konflikten i Colombia, som møttes til nye forhandlinger i Havanna i går. Til venstre Pastor Alapa fra FARCs forhandlingsdelegasjon, regjeringsdelegegasjonens leder Humberto de la calle, nestleder for regjeringesdelegasjonen Sergio Saramillo, Brende og FARC-geriljaens forhandlingsleder Ivan Márquez. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAVANNA (Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende møtte i går partene i den væpnede konflikten i Colombia ved innledningen til en ny forhandlingsrunde i Havanna. Sammen med Cuba har Norge vært tilrettelegger for fredsforhandlinger siden 2012.

Blodig konflikt Den 50 år lange konflikten i Colombia har krevd 200 000 menneskeliv og har 6 millioner ofre. I går var temaet for samtalene nettopp hvordan ofrene skal sikres rettferdighet i en fredsløsning.

De krevende områdene som gjenstår, dreier seg om avslutning av konflikten, etablering av en felles sannhet, et rettferdig politisk og juridisk oppgjør som kan legge grunnlaget for en fredelig framtid, og betingelsene for avvæpning.

- Stå sammen og si unnskyld - Drømmen er at regjeringen og FARC, en dag sammen, i et felles budskap kan si unnskyld til det colombianske folk, og love aldri mer, sier FARCs forhandlingsleder Ivan Márquez til Dagbladet.

Partene har møtt representanter for ofrene for den langvarige og brutale konflikten i Havanna.

- De sa til oss at vi må bli enige og ikke utsette å bli enige om en felles våpenhvile. Det gir oss et push til å jobbe resolutt for en fredsavtale, sier Márquez.

- Hva må en avtale inneholde for ofrene for at den skal være en god løsning for framtida?

- Vi håper at når kommisjonen som skal legge fram sin rapport om konfliktens historie, at vi i den atmosfæren som skapes da, finner en dag da vi sammen kan si unnskyld til det colombianske folk, og love «aldri mer». Det er vår drøm. Så må vi overbevise regjeringen om dette, sier Márquez.

Roser Norge Både FARCs forhandlingsleder og regjeringens forhandlingsleder Humberto de la Calle roser Norge for sin tilretteleggerrolle.

- Norges innsats har vært helt avgjørende. Vi kan ikke få takket nok for det Norge har gjør for Colombia, sier de la Calle til Dagbladet.

Ikke amnesti Han slår fast at generelt amnesti for FARC-geriljaen som en del av fredsløsningen ikke er aktuelt.

- Alternative straffer kan være mulig, men et generelt amnesti er ikke aktuelt, sier de la Calle.

- Ekstremt mye på spill Begge partene er betinget optimistiske, men understreker at det er kompliserte forhandlingstemaer som gjenstår. Brende møtte begge forhandlingsdelegasjonene.

- Mitt budskap til begge parter var at det er ekstremt mye som står på spill. Dette er en væpnet konflikt som har pågått i over 50 år. 200 000 mennesker er drept, det er over 5 millioner internt fordrevne, det er barnesoldater, og det er landminer spredt over store deler av landet.

Det gjenstår mange krevende spørsmål. Jeg appellerte til partene om å bruke de 11 dagene de skal forhandle nå, godt, og legge en ambisiøs tidsplan framover, sier Brende til Dagbladet.

Enige om landreform Den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen er allerede enige om en landreform, om geriljaens politiske deltakelse og om narkotika.

- Det som gjenstår er spørsmålet om ofrenes situasjon, rettferdighet og en overgangsjustis. Hvordan skal de som har et betydelig ansvar for konflikten og som har utført uakseptable handlinger, behandles? For Norge er det viktig å understreke at løsningen må være basert på Colombias internasjonale forpliktelser i henhold til straffedomstol, sier Brende.

- Folk vil ha fred Han sier at Norge og Cuba tar sin tilretteleggerroille svært alvorlig, men at det er partene som må finne løsningene.

 FARC KOMMER:  Fra venstre leder for FARCs forhandlingsdelegasjon Ivan Márquez, Norges Cuba-ambassadør John Petter Opdahl, Pastor Alape, Juaquin Gómez og Pablo Catatumbo.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FARC KOMMER: Fra venstre leder for FARCs forhandlingsdelegasjon Ivan Márquez, Norges Cuba-ambassadør John Petter Opdahl, Pastor Alape, Juaquin Gómez og Pablo Catatumbo.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det må være vilje til kompromisser. Vi så i innspurten i valgkampen i Colombia at folk ikke vil ha denne typen konflikter lenger. De valgte en president som valgte å gå for fred.

- Er du optimistisk med tanke på en fredsløsning etter å ha møtt partene?

- Jeg følger at partene tar dette med stort alvor, for mye står på spill for Colombia. Jeg er realistisk. De har krysset av tre vanskelige temaer allerede.

Myndighetene har et veldig ønske om at dette skal være klart til lokalvalget i oktober. Men FARC-geriljaen tror det er vel optimistisk, for det er kompliserte prosesser, sier Brende.

GOD STEMNING: Utenriksminister Børge Brende og spesialutsending for den colombianske fredsprosessen, Dag Nylander (til venstre) sammen med regjeringsdelegasjonen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GOD STEMNING: Utenriksminister Børge Brende og spesialutsending for den colombianske fredsprosessen, Dag Nylander (til venstre) sammen med regjeringsdelegasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer