FARC-leder er død

Bekreftet av geriljaen i Colombia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombias største geriljagruppe FARC har mistet sin øverste leder. Etter over 40 års borgerkrig kan det bety slutten for hele bevegelsen, mener eksperter.

FARC-geriljaen bekreftet selv dødsfallet søndag, et halvt døgn etter at colombianske myndigheter kom med nyheten.

Manuel Marulanda var med på å stifte geriljaen i 1964. Den besto først av 48 væpnede bønder, men vokste seg etter hvert til den mektigste geriljagruppa på den vestlige halvkule.

Vil overgi seg

Flere av gruppas ledere er nå villige til å overgi seg, ifølge Colombias president Alvaro Uribe. Regjeringen skal ha mottatt flere henvendelser fra ledere som vil løslate gisler dersom de blir garantert fritt leide.

Blant gislene er den fransk-colombianske tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt.

- Regjeringens svar er ja, de som overgir seg og løslater gisler, er garantert fritt leide, sa Uribe.

Frankrike håper at nyheten betyr at Betancourt snart kan bli løslatt Men utenriksminister Bernard Kouchner frykter samtidig at Colombias regjering nå planlegger en større offensiv mot de geriljakontrollerte områdene, slik at gislene står i fare for å bli drept.

GAMMEL GERILJAKRIGER: 
Manuel Marulanda, med kallenavnet «skarpskytteren», var bevegelsens øverste leder gjennom mer enn 40 år. Foto: AFP/SCANPIX
GAMMEL GERILJAKRIGER: Manuel Marulanda, med kallenavnet «skarpskytteren», var bevegelsens øverste leder gjennom mer enn 40 år. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Marulanda død

Ifølge forsvarsdepartementet i Colombia døde Marulanda 26. mars i år. Området geriljalederen befant seg i ble da utsatt for kraftig bombing, men det er uklart om han døde av bombingen eller av hjerteinfarkt. Han var nesten 80 år.

Manuel Marulanda, med kallenavnet «skarpskytteren», var bevegelsens øverste leder gjennom mer enn 40 år.

Eksperter mener at Marulanda har hatt en så sentral rolle at hans død kan true hele FARCs videre eksistens. Den gamle geriljalederen antas å være den viktigste grunnen til at gruppa har greid å stå samlet. Nå kan Colombias regjering stå foran et gjennombrudd i den langvarige borgerkrigen.

Tilbakeslag

Rykter om at den legendariske geriljalederen skal være drept har versert før, men er aldri blitt offisielt bekreftet fra regjeringskilder.

Meldingen om dødsfallet kommer etter flere militære tilbakeslag, der geriljaen er drevet stadig lenger inn i jungelen.

I mars ble bevegelsens nestleder Raul Reyes drept i et colombiansk angrep mot hans base i nabolandet Ecuador, et angrep som ble kraftig fordømt av regjeringene i Ecuador og Venezuela. Like etterpå ble en annen leder drept av sin egen livvakt. I mai overga den kvinnelige FARC-kommandanten Nelly Avila Moreno seg til hæren.

FARC-leder er død

Mektig geriljabevegelse

FARC er spansk forkortelse for Colombias væpnede revolusjonære styrker. Da gruppa ble startet var målet jordreformer og større sosial rettferdighet.

Bevegelsen vokste og hadde på det meste 20.000 mann under våpen. Nå er antallet trolig redusert til rundt 9.000. Aktiviteten er finansiert av narkopenger, løsepenger for gisler og såkalt krigsskatt fra befolkningen i geriljakontrollerte områder. Både EU og USA stempler FARC som en terrororganisasjon.

Marulanda selv har ikke vist seg offentlig siden mislykkede fredssamtaler med daværende president Andrés Pastrana mellom 1998 og 2001. Norge var et av landene som la til rette for fredssamtalene. Jan Egeland, som da var spesialutsending for FNs generalsekretær til Colombia, spilte en aktiv rolle i fredsdialogen. (NTB)