KJEMPER MOT FARC:  En gruppe soldater søker dekning under kamper med geriljagruppen Farc i Colombia forrige uke.  Nå hevder gruppen de vil løslate ti gisler. Foto: AP Photo/Carlos Julio Martinez/Scanpix
KJEMPER MOT FARC: En gruppe soldater søker dekning under kamper med geriljagruppen Farc i Colombia forrige uke. Nå hevder gruppen de vil løslate ti gisler. Foto: AP Photo/Carlos Julio Martinez/ScanpixVis mer

- FARC lover å stanse bortføringer av sivile

Colombias FARC-gerilja sier de vil løslate ti politi- og militærgisler og slutte helt å bortføre sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombias FARC-gerilja lover å løslate ti politi- og militærgisler og å slutte helt å bortføre sivile.

- Vi ønsker å kunngjøre at vi i tillegg til vår allerede uttalte plan om å løslate seks krigsfanger, vil vi løslate fire andre, heter det i en uttalelse på gruppens hjemmeside søndag, melder NTB.

Uttalelsen kommer bare tre måneder etter at Farc drepte fire gisler som hadde vært fanget i over ti år, drap som førte til masseprotester mot den venstrevridde geriljaen i hele Colombia. 

Allerede i fjor gikk gruppen ut og sa at de ville løslate fem politimenn og en soldat, men de stoppet løslatelsen og hevdet at økt militær tilstedeværelse i området var årsaken.

De fleste av de ti gislene som nå angivelig skal løslates har blitt holdt fanget i over ti år, ifølge BBC.

Geriljaen sier de vil forlate praksisen med å kidnappe for løsepenger fra «vår revolusjonære praksis.» 

Farc har ikke sagt om de også vil frigi de sivile gislene de holder fanget.

Columbias president Juan Manuel Santos kaller offentliggjøringen et viktig skritt, men ikke nok.

Gruppen har i mange år systematisk bortført sivile, og finansierer seg selv ved å kreve løsepenger. De siste årene har gruppen også blitt stadig mer invovert i kokainsmugling. Et av de best kjente gisslene var presidentkandidat Ingrid Betancourt som ble løslatt etter en militæroperasjon i 2008, etter 6,5 års fangenskap.

FARC har lidd store tap siden 2008, da organisasjonens nestleder Raúl Reyes ble drept i et raid på ecuadoriansk territorium og lederen Manuel Marulanda døde etter kort tids sykdom.