FARC nekter å løslate dødssyke Ingrid (46)

- Fangene våre slippes bare løs i fangebytter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et fransk legeteam landet i går i Colombia hvor de vil forsøke å få medisinsk hjelp til Ingrid Betancourt (46).

Den tidligere presidentkandidaten ble kidnappet av FARC-geriljaen for over seks år siden og er blitt holdt fanget i jungelen siden.

Flere gisler som ble sluppet fri i februar har fortalt at Betancourt er svært syk, og vil dø hvis hun ikke snart får legehjelp, men geriljaen vil ikke løslate henne uten å få noe igjen for det.

- De som holdes fanget i leirene våre slippes bare løs i fangebytter, sier Rodrigo Granda som av nyhetsbyrået AP beskrives som FARC-geriljanes sjef for utenlandsforbindelser.

Uttalelsene er postet på gruppens nettsider i går.

- Hepatitt B

Flere hundre personer holdes fanget av FARC. Geriljaen holder gisslene på hemmelige steder i junglene sørøst i landet.

Løslatte fanger forteller at Bretangcort er blitt holdt i kjettinger eller vært bundet til et tre under det meste av fangenskapet, skriver The Economist. 

FARC nekter å løslate dødssyke Ingrid  (46)

En  fange som ble løslatt i februar, har opplyst at 46-åringen nå har hepatitt B, malaria og en tropisk hudsykdom.Les også: - Her lever vi som levende død

Fransk statsborger

Betancourt er fransk statsborger, og opplysningene har ført til fornyet press på at Sarkozy må ta i bruk alle virkemidler han har for å få henne løslatt.

Franske myndigheter håper at legeteamet i det minste skal få møte henne slik at hun kan få medisinsk behandling.

Colombias president Alvaro Uribe lover å holde militæret unna hvis legeteamet får behandle henne, men det er uklart om franske myndigheter har klart å komme i kontakt med geriljaen, og om de vil akseptere en slik aksjon. Teamet er i landet på stand by til de eventuelt får treffe henne.

Chavez vil hjelpe

Venezuelas president Hugo Chavez klarte i februar å forhandle seg fram til løslatelse av seks fanger. Etter en henstilling fra Frankrikes president Nicolas Sarkozy har han nå tilbudt seg å hjelpe Frankrike med forhandlingene.

- Jeg er villig til å samarbeide med Sarkozy for å finne Ingrid, og ikke bare Ingrid med hele gruppen av gisler, og presse på for et humanitært bytte, sier han ifølge America News.

FØR KIDNAPPELSEN: Ingrid Betancourt feirer å ha blitt valgt inn i Parlamentet i 1998.
PRESS: Medlemmer i EU-parlamentet holder opp bilder av Betancourt under et møte i EU-parlamentet.