FRI: De tidligere FARC-opprørerne Jerly Suarez (t.v.) og Vicente Pulecio bor sammen med sønnen Dainer i en leir i demobiliseringssonen La Carmelita. Også tidligere barnesoldater i geriljaen er sluppet fri og sendt til overgangsleirene for å forberede dem på et liv i sivil – og i frihet. Arkivfoto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
FRI: De tidligere FARC-opprørerne Jerly Suarez (t.v.) og Vicente Pulecio bor sammen med sønnen Dainer i en leir i demobiliseringssonen La Carmelita. Også tidligere barnesoldater i geriljaen er sluppet fri og sendt til overgangsleirene for å forberede dem på et liv i sivil – og i frihet. Arkivfoto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpixVis mer

Colombia:

FARC slipper fri barnesoldater

Fristen går ut i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den colombianske FARC-geriljaen har så langt sluppet fri 41 av anslagsvis 50 barn gruppen har rekruttert til å kjempe for seg, opplyser UNICEF.

I en uttalelse fredag sier FNs barnefond at 28 barn er sluppet fri siden februar, i tillegg til 13 som fikk friheten tilbake i 2016. Ifølge Den internasjonal Røde Kors-komiteen (IRC), som deltar i overleveringen i to demilitariserte «fredssoner» i landet, sier ungdommene er ved god helse. De tas hånd om av UNICEF.

Fredsavtalen gir FARC frist til lørdag 1. april med å la alle barnesoldatene gå. Ifølge menneskerettighetsaktivisten Paula Gaviria er nesten 90 prosent av de mindreårige som antas å befinne seg i FARCs rekker sluppet fri. IRC sier de kan ta flere uker å få overlevert de siste barnesoldatene.

Geriljagruppen signerte en fredsavtale med regjeringen i november og gjorde dermed slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt. Siden februar har rundt 7.000 geriljasoldater blitt samlet i 26 såkalte fredssoner der de skal demobiliseres og overgi våpnene sine før de vender tilbake til et liv i sivil.

FN har oppsyn med overleveringen av rundt 14.000 våpen, en prosess som allerede er i gang og som vil pågå fram til juni. Våpnene skal smeltes om og brukes i tre fredsmonumenter.