Nobels fredspris

FARC-topp: - Hvis dette er sant, er det en stor nyhet

- En stor nyhet.

STOR NYHET: FARC-toppen Jorge Torres Victoria mener fredsprisen er en stor nyhet.Foto: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA
STOR NYHET: FARC-toppen Jorge Torres Victoria mener fredsprisen er en stor nyhet.Foto: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis dette er sant, er det en stor nyhet, sier FARC-toppen Jorge Torres Victoria etter å ha fått vite at Colombias president mottar Nobels fredspris.

Torres Victoria hadde ennå ikke hørt om prisen til Juan Manuel Santos da det svenske nyhetsbyrået TT ringte ham klokken 5 på morgenen lokal tid.

FARC-lederen har selv deltatt i de colombianske fredsforhandlingene og befinner seg for tiden på Cuba. Det er her forhandlingene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen har foregått.

Løsningen

Flyktninghjelpen og generalsekretær Jan Egeland gratulerer Santos med fredsprisen.

VINNEREN: Colombias president Juan Manuel Santos er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Konflikten i Colombia kan kun løses på én måte, og det er gjennom politiske forhandlinger. Krigen har ødelagt livene til store deler av sivilbefolkningen, og syv millioner colombianere har blitt drevet på flukt fra hjemmene sine. Nå er det viktig at forhandlingene med FARC begynner igjen så fort som mulig og at man kommer frem til en ny avtale. Vi håper at prisen vil motivere partene til aldri å gi opp freden, sier Egeland.

- Aktivistisk

PRIO-direktøren er usikker på hvor lurt det er å gi fredsprisen til Colombias president Juan Manuel Santos etter at et knapt flertall av velgerne sa nei til den nye fredsavtalen med FARC i folkeavstemningen sist søndag.

- Her er komiteen nokså aktivistisk, sier Harpviken til NTB.

Fjernet partiene som favoritt

- Komiteen ønsker å bruke prisen til å styrke oppslutningen om fredsavtalen og til å gi sin tilslutning til Santos og det arbeidet han har ledet for å få slutt på krigen i Colombia. Men det er også en betydelig fare for at de som allerede er skeptiske til fredsavtalen, og som opplever at det er en fredsavtale som er blitt presset på dem av aktører som ikke ønsker Colombias beste, nå får vann på mølla. Jeg mener det er en reell fare for at denne prisen kan ytterligere stimulere den skepsisen som førte til et nei i folkeavstemningen, sier Harpviken.

Selv valgte han å fjerne partene i Colombia fra sin liste over favoritter til fredsprisen etter nederlaget i folkeavstemningen.

- Vi får bare håpe at det ikke er nobelkomiteen som har tatt feil. Jeg mener det var gode grunner til iallfall å vurdere hvor lurt det var å gi en pris til Colombia i år, sier Harpviken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer