Fare for 4 ukers basketak

Israelske sikkerhetsstyrker forbereder seg på at en tredel av bosetterne i Gaza vil nekte å flytte ut og derfor må fjernes med makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planleggerne er forberedt på en fire ukers operasjon, men de håper å være ferdige på tre.

Drama

Nå forbereder alle leirer i det splittede landet seg på dramaet som kommer. I morgen samler statsminister Ariel Sharon sine statsråder til det sedvanlige regjeringsmøtet, det siste før alle de jødiske bosetterne skal trekkes ut av Gaza, og noen fra Vestbredden. Det er første gang i historien Israel gir fra seg noe av det som ortodokse jøder og sionister kaller «Israels land».

Ørkenkonvoi

Bosetternes ledere i Yesha-rådet ser nå ut til å ha gitt opp drømmen om å invadere Gaza med horder av ytterliggående motstandere av evakuering, en «reservestyrke» som skulle hjelpe gjenstridige bosettere når soldatene kommer for å fjerne dem. Nå oppfordrer de sine tilhengere til å kjøre i konvoi og samle seg i byer i Negev-ørkenen nær Gaza for å hindre sikkerhetsstyrkene i å komme fram og inn i Gaza. 42 000 soldater og politi skal ved midnatt i morgen stenge av Gaza for alle sivile. Inntil da har innbyggere i bosettingene og flyttefolk sluppet inn. Om nødvendig kan sikkerhetsstyrkene økes til 53 000 ved å innkalle forsterkninger.

Massiv folkestrøm

Ved morgengry mandag begynner operasjonen. Planleggerne regner med en massiv folkestrøm ut av Gaza mellom mandag morgen og onsdag morgen, på mellom en tredel og to tredeler av de 9000 jødiske bosetterne. Resten må fjernes med makt. Sikkerhetsstyrkene anslår at rundt 2700 aktivister fra ytre høyre i tillegg har lurt seg inn i Gaza for å yte motstand. Soldater og politi i fellespatruljer vil spre seg ut til alle bosettingene mandag morgen og besøke hver bolig. De skal protokollere alle boliger som allerede er fraflyttet. Alle gjenværende beboere vil få beskjed om at de har 48 timer på seg til å flytte, altså til onsdag morgen 17. august. De som setter seg til motverge vil bli fjernet med makt, og tape 30 prosent av statens tilbudte erstatning.

Seks «ringer»

MENNESKEKJEDE: Israelske bosettere danner et menneskekjede for å vise solidaritet med innbyggerne i Gush Katif. Dette område sørvest i Gaza har de fleste bosettingene. Tillsammen bor det rundt 6000 bosettere i 13 kolonier som ble etablert mellom 1979 og 1997. Foto: David Furst, AFP/Scanpix
MENNESKEKJEDE: Israelske bosettere danner et menneskekjede for å vise solidaritet med innbyggerne i Gush Katif. Dette område sørvest i Gaza har de fleste bosettingene. Tillsammen bor det rundt 6000 bosettere i 13 kolonier som ble etablert mellom 1979 og 1997. Foto: David Furst, AFP/Scanpix Vis mer

Sikkerhetsstyrkene deles inn i seks «ringer». Første ring, av soldater og politifolk, skal fjerne bosetterne fra deres hjem. Den andre ringen, av bare soldater, skal sperre veiene til bosettingene og stanse ytterliggående aktivister fra å fylle opp bosettingene igjen. Tredje og fjerde ring, begge med bare soldater, skal forsvare både sivile og sikkerhetsstyrkene mot angrep fra palestinske grupper. Femte ring, for det meste soldater, skal vokte grensa mellom Israel og Gaza og hindre ytterliggående aktivister i å ta seg inn i Gaza. Sjette ring, av politifolk, skal patruljere veiene og kontrollere trafikken på veiene vest i Negev nær grensa til Gaza.

Fånyttes håp

Men det fins også en «nulte ring», som ingen vil snakke om, ifølge avisa Ha\'aretz, under brigadegeneral Amos Ben-Avraham. Denne ringen skal ta seg av alle voldelige sammenstøt som måtte oppstå. Planleggerne håper denne ringen ikke blir nødvendig å bruke, men alle veit at dette er et fåfengt håp. I lag på 17 soldater og politifolk skal hus for hus med gjenstridige ryddes. Hvert lag har fått ei liste med hvilke hus de har ansvaret for. Planleggerne har avsatt en halv time til hvert hus.