SAVNET: 31. oktober 2018 kom investor Tom Hagen hjem til et tomt hus på Fjellhamar i Lørenskog. Siden det har hans kone, Anne-Elisabeth Hagen, vært savnet. Foto: Lars Eivind Bones / Politiet/NTB scanpix
SAVNET: 31. oktober 2018 kom investor Tom Hagen hjem til et tomt hus på Fjellhamar i Lørenskog. Siden det har hans kone, Anne-Elisabeth Hagen, vært savnet. Foto: Lars Eivind Bones / Politiet/NTB scanpixVis mer

Anne-Elisabeth Hagen

- Fare for at andre kriminelle kan blande seg

Både privatetterforsker Finn Abrahamsen og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst sier det er mulig at andre kriminelle kan forsøke å utnytte situasjonen familien Hagen nå står i.

16. januar mottok familien Hagen et budskap fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen (68), som har vært savnet i 12 uker. Dette bekreftet familiens bistandsadvokat torsdag ettermiddag.

- Dette er ikke noe bevis for livstegn eller bevis for at det er disse som har Anne-Elisabeth. På vegne av familien vil jeg først understreke at de synes det er positivt at de har blitt kontaktet etter offentliggjøringen, sa bistandsadvokat, Svein Holden.

Likevel oppfattes det som et tegn på at Hagen er i live og at familien kan få henne tilbake. Samtidig ba bistandsadvokaten om å komme i bedre og annerledes kontakt med motparten.

MOTTATT BUDSKAP: Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden, forteller at familien har mottatt et budskap fra de som hevder at de har Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOTTATT BUDSKAP: Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden, forteller at familien har mottatt et budskap fra de som hevder at de har Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil ikke kommentere innholdet

Av hensyn til etterforskningen vil ikke overbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt kommentere innholdet i kommunikasjonen, eller hvorfor politiet ventet åtte dager med å offentliggjøre dette.

- Jeg kan bekrefte at det er et budskap, men kommunikasjonsplattformen er ikke egnet til vanlig kommunikasjon. Vi har behov for at motparten møter oss på en annen plattform.

Han forteller at politiet støtter familien i beslutningen om å henvende seg til motparten gjennom media igjen.

- Er dette et budskap som gikk direkte til familien eller Tom Hagen?

- Jeg kan verken bekrefte det ene eller det andre. Jeg kan bekrefte at det har kommet et budskap på denne plattformen. Vi støtter opp under det bistandsadvokat Holden har offentliggjort i dag.

TIPSMOTTAKET: Politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt i tipsmottaket på Gardermoen politistasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TIPSMOTTAKET: Politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt i tipsmottaket på Gardermoen politistasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Løsepengekrav

Budskapet ble mottatt den på den samme digitale plattformen som kravet om løsepenger tidligere er blitt fremmet på.

Løsepengekravet skal angivelig være på ni millioner euro i kryptovalutaen Monero. Berge vil ikke bekrefte at dette stemmer, eller si noe om kommunikasjonen foregår via denne kryptovalutatjenesten.

- Jeg kan si at det er en digital kommunikasjonsplattform. Vi ser at det spekuleres og skrives om Monero, men vi har ikke kommentert dette av hensyn til etterforskningen.

KAN IKKE SI MYE: Bistandsadvokat Svein Holden forteller at de har fått et budskap fra de mistenkte kidnapperne av Anne-Elisabeth Hagen. Mye mer detaljert kan de ikke være- Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

- Ingen garanti

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst mener denne kommunikasjonen styrker politiets hovedhypotese om at Anne-Elisabeth Hagen er bortført.

FORFATTER: Jørn Lier Horst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORFATTER: Jørn Lier Horst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det tenner selvfølgelig et håp om at dette kan få et lykkelig utfall. Samtidig er det ingen garanti for at dette er de virkelige gjerningsmennene som står bak. Det er klart at når man har etterlyst kontakt, så kan det være andre som benytter seg av muligheten.

Familiens bistandsadvokat hadde fram til i dag ikke holdt en pressekonferanse siden saken ble kjent, og det er politiet som tidligere har informert om videre steg i saken. Horst mener det er fornuftig at dagens budskap kom fra bistandsadvokaten, og ikke politiet.

- Motparten ønsker å holde politiet utenfor. Det å opprettholde en dialog med tanke på en utveksling eller utlevering, er det først og fremst familien eller en prosessfullmektig for dem som bør stå for, sier Horst.

Kan være avledning

Under pressekonferansen valgte bistandsadvokat Holden å gjenta hovedbudskapet på engelsk.

- Det kan hende det er mennesker som ikke snakker norsk som følger denne pressekonferansen, sa Holden.

Horst sier dette er fornuftig og kaller det en smart manøver.

- Det er vel engelsk denne begrensede kommunikasjonen har foregått på, og det kan være at de som står bak ikke nødvendigvis snakker norsk. Mange norske medier har også skrevet engelskspråklige artikler, da dette er av interesse for utlandet.

Samtidig kan bruken av engelsk eller gebrokkent norsk være en avledning eller et forsøk på å dekke over spor, påpeker Horst.

- Man har jo sett tilfeller av bankran hvor ranerne har snakket engelsk, selv om de er norske, sier han.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Spesiell kommunikasjon

I likhet med Horst, påpeker privatetterforsker Finn Abrahamsen at det ikke er sikkert de potensielle gjerningspersonene snakker norsk, og at det dermed kan være naturlig at budskapet går ut på et annet språk.

PRIVATETTERFORSKER: Finn Abrahamsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PRIVATETTERFORSKER: Finn Abrahamsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Generelt sett burde man bruke andre språk enn norsk i slike saker. Da fanger man også opp mennesker som ikke er gode i norsk, men er bosatt her, sier den tidligere polititoppen til Dagbladet.

Den kommunikasjonen de eventuelle kidnapperne har med både pårørende og politiet er veldig spesiell, mener Abrahamsen.

Det store spørsmålet er hva slags type mennesker som står bak disse meldingene og hvor reelt dette er.

- Høyst merkelig

Privatetterforskeren understreker at han ikke vet annet enn det som er brakt fram i nyhetsbildet.

- Men for meg framstår hele historien som høyst merkelig i forhold til at det har tatt så lang tid. Det er fare for at andre kriminelle kan blande seg inn med krav i håp om å lykkes. Men her signaliserer familie og politi at de må få livstegn, sier Abrahamsen.

- Hvordan dette løses blir selvfølgelig en hard nøtt for politiet, legger han til.

Abrahamsen forklarer at det ikke uvanlig at andre kriminelle «henger seg på».

- Dette har vi sett eksempler på andre steder i verden.

- Øker den nylige kommunikasjonen sannsynligheten for at dette er en reell kidnapping og ikke noe annet?

- Det er altfor tidlig for utenforstående å si noe om. Hvordan dette signalet tolkes og om det har sammenheng med den første kommunikasjonen, er noe politiet og bistandsadvokaten holder tett til brystet. Det må de gjøre om de skal lykkes.