HJELP: Denne traileren måtte sette på kjettinger etter å ha hatt en grusom nesten-ulykke ved jernbaneovergangen ved Bøn stasjon i Eidsvoll. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
HJELP: Denne traileren måtte sette på kjettinger etter å ha hatt en grusom nesten-ulykke ved jernbaneovergangen ved Bøn stasjon i Eidsvoll. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer

- Fare for at det kan fryse på igjen i løpet av natta

Etter årets glatteste dag på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har det vært kaos på veiene på Østlandet.

Fra i går midnatt til morgenen hadde vaktsentralen hos Falck Redning fått 343 redningsoppdrag, og tallene økte i morgenrushet.

- Dette ser ut til å bli vinterens travleste dag, uttalte avdelingsleder Irene Røsholt i vaktsentralen hos Falck Redning til Dagbladet ved 11.30-tiden.

Rekordtall Ved 21-tiden fikk hun rett i sin spådom. Da hadde Falck måttet ut og hjelpe til med 1 740 assistanser landet over.

- Det er rekord på denne halvdelen av året. Og nå er ikke klokka mer enn ni, sier Røsholt.

- Det har roet seg veldig utover kvelden. Men, det er fortsatt litt problemer noen steder, som i Bergen og deler av Oslo. I Trondheim har det snødd, så der har det vært en del, sier hun.

300 prosent økning Bildet som beskrives av Falck stemmer med erfaringene hos Viking Redningstjeneste, som også har hatt sesongens travleste dag.

- Vi har hatt omkring 2000 assistanser. Hovedsaklig dreier det seg om fastkjøringer og utforkjøringer i de glatte sidegatene, sier markedskonsulent Ingvill Refsnes hos Viking Redningstjeneste.

- I Vestfold, Telemark og på Vestlandet har vi opplevd en økning på 300 prosent sammenlignet med samme dag forrige uke, sier hun.

Ved jernbaneovergangen ved Bøn stasjon i Eidsvoll hadde lastebilsjåfør Marcus Göthberg tidligere i dag lykken med seg da han unngikk å bli stående midt på skinnene etter å ha sklidd på glatta. For å redde seg unna det kommende toget ble han nødt til å kjøre rett igjennom bommen.

Kan fryse på Ved 20-tiden får Vegtrafikksentralen på Østlandet fortsatt henvendelser om oppdrag på mindre veier, mens de største veiene er våte og bare.

- Men det er jo en fare for at det kan fryse på igjen i løpet av natta, og saltet vaskes jo vekk etter hvert, sier trafikkoperatør Wenche Eikeseth hos Vegtrafikksentralen region øst.

I Østfold er Fylkesveg 205 mellom Bjaberg og Knapstad stasjon stengt pågrunn av flom. Vegtrafikksentralen opplyser om at det fortsatt kan være en del is og snøslaps på mindre trafikkerte veier og sideveier.

Usynlig is - Den slags is som dannes nå kan være litt skummel, fordi den ikke synes. Det kan lønne seg å ta en liten prøvebrems mens man er på et sikkert område. Kjør etter forholdene. Man må være oppmerksom og bruke vettet. For selv om det ser ut som det er vått, kan det være glatt.

- Vi gjør hele tiden tiltak for å unngå at det blir glatt, men vi kan jo ikke være alle steder overalt.

I vest har det vært glatte veier i Voss og Hardangerområdet i ettermiddag. På fjellovergangen E 134 over Haukelifjell og mellom Røldal og Odda har det vært glatt, og noen vogntog har hatt problemer.

- Vi har biler ute og for å strø der. Nå på vinteren er det også viktig at man beregner god tid, siden det lett kan oppstå hindringer på grunn av bilberging og lignende, sier vaktoperatør Lene Vestrheim hos Vegtrafikksentralen region vest.

Mulighet for tåke Statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet forteller om litt bedre værutsikter på østlandet i natt og i morgen.

- På østlandet klarner det opp i løpet av natta, men det er mulighet for litt tåke, sier Wahl.

Der hvor det klarner opp, blir det kaldere. Der hvor det legger seg tåke, er det en fare for at tåka fryser, slik at det også i natt og i morgen kan bli glatt på veiene i Oslo-området.

- Jeg har sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold morgen, sier Wahl.

Liten storm Langs hele kysten sør for Stad er det meldt om liten storm i morgen.

- Det blir nok litt trasig over fjellovergangene, med vind utover dagen, sier Bente Wahl.

På vestlandet og østlandet blir det ganske vått i morgen.

- Det blir regnbyger og utrygt for torden, og vinden øker på etterhvert på vestlandet, sier Wahl.

Nordpå blir værforholdene mye bedre enn i Sør-Norge.

- Det blir en del vind, og kuling i fjordstrøkene, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

GLATT: Kombinasjonen av regn på is gjør veiforholdene vanskelige for mange. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
GLATT: Kombinasjonen av regn på is gjør veiforholdene vanskelige for mange. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer