FRYKTER AT FOLK DØR: Vaktselskap og ambulanseflyselskap frykter at liv kan gå tapt om vekterstreiken trappes opp. Dette arkivbildet viser en mann som blir pågrepet av Securitas på Egertorget i Oslo. Foto: Andreas Hensch Lunde / SCANPIX .
FRYKTER AT FOLK DØR: Vaktselskap og ambulanseflyselskap frykter at liv kan gå tapt om vekterstreiken trappes opp. Dette arkivbildet viser en mann som blir pågrepet av Securitas på Egertorget i Oslo. Foto: Andreas Hensch Lunde / SCANPIX .Vis mer

- Fare for at liv går tapt under vekterstreiken

Ikke aktuelt med tvungen lønnsnemd, sier Helsetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Fra mandag neste uke trappes vekterstreiken igjen opp. Vaktselskap og ambulanseflyselskap frykter at liv kan gå tapt.

En utvidelse av streiken fra 21. juni vil øke antallet streikende med over 800. Dermed kommer rundt 3.300 av de 4.500 vekterne organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund til å være i streik.

- Liv kan gå tapt - Det er en reell fare for at liv kan gå tapt under streiken slik Arbeidsmandsforbundet har valgt å ramme tredjepart i denne streiken, hevder markeds- og informasjonsdirektør André Thomsgård i Securitas.

Han får støtte fra Norsk Lufttransport som frykter at de ikke får fraktet pasienter med fly dersom flyplassene stenges på grunn av vekterstreiken.

Informasjonssekretær Trond Erik Thorvaldsen i Arbeidsmandsforbundet er uenig og mener frykten er ubegrunnet.

- Vi mener at spørsmålet om liv og helse er godt ivaretatt, sier han til NTB.

Heller ikke Helsetilsynet mener det er nødvendig å stoppe streiken.

- Vi har foretatt en vurdering av streiken som konkluderer med at det ikke er fare for liv og helse. Vi har særlig vært opptatt av om ambulanseflygingene har fått operere som normalt. Så langt har vi ikke fått meldinger om noe annet. Derfor har vi ikke kommet med noen anbefaling om tvungen lønnsnemnd, sier helsedirektør Lars E. Hanssen til Nettavisen.

- Må bli enige - Nå må partene komme til enighet før denne streiken får et tragisk utfall. Arbeidsmandsforbundet må vise ansvarlighet i forhold til dem de rammer med denne streiken, sier Thomsgård.

I en pressemelding skriver han at utvidelsen vil føre til at mange av selskapets kunder risikerer å ikke få assistanse ved alarmsituasjoner.

Han sier at utrykningstjenestene på alarmer vil rammes hardt ved en utvidelse. Noen steder vil tjenesten falle helt bort.

Utvidelsen Opptrappingen mandag betyr at 71 nye vektere på hovedflyplassen på Gardermoen tas ut i streik. Dermed er en firedel av alle vekterne på Gardermoen berørt.

Også flyplassene på Flesland, Værnes og Tromsø vil omfattes av utvidelsen.

I tillegg til flyplassvekterne vil Arbeidsmandsforbundet ta ut alle vektere i fylkene Møre og Romsdal, Oppland, Hedmark, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Nytt NHO-utspill Partene har ikke hatt kontakt siden de møttes sist mandag. Et viktig krav fra Arbeidsmandsforbundet er at avtalen skal inneholde bestemmelser om lønnsvekst også i årene som kommer. Onsdag foreslo administrerende direktør Petter Furulund å ta ut av forhandlingene alt som har med fremtiden å gjøre, slik at partene kan konsentrere seg om årets oppgjør.

I tillegg vil han, ifølge VG Nett, få på plass en forpliktende avtale som skal ha som mål å endre hele lønnssystemet før neste oppgjør, blant annet slik at det blir større rom for lokale lønnsforhandlinger.

Arbeidsmandsforbundet er forundret over at Furulund forhandler via pressen og ikke kommer til dem med sine forslag.

Leder Erna Hagensen er skeptisk til forslaget.

- Det har aldri vært noe tema hos oss å forandre lønnssystemet på den måten. Men jeg vil først høre hva han mener og hva forslaget betyr, sier hun.

(NTB)