Fare for atomkrig mellom Pakistan og India

STOCKHOLM (NTB): Det er fullt ut mulig at den kjernefysiske kapprustningen mellom India og Pakistan vil ende med en atomkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener den amerikanske forskeren Peter Arnett. Atomvåpenkappløpet i Asia overskygget et ellers positivt verdensbilde, da det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI i dag la fram sin årbok.

Arnett sa at India trolig har mellom 20 og 30 operative atomstridshoder, mens Pakistan kanskje har 10 til 20. Det er vanskelig å bedømme anslaget for Pakistans vedkommende, ettersom regjeringen i Islamabad kanskje bløffer om sin egen slagkraft, framholdt han.

Faren for en atomkrig øker i samme grad som de to nabolandene gjensidig feilbedømmer hverandres hensikter og kapasitet, fortsatte den amerikanske forskeren. Han tror at Pakistan kan bli først ute med å ta i bruk atomvåpen, dersom det bryter ut en væpnet konflikt mellom de to land.

Overtak

India har et militært overtak, ettersom landet fritt har kunnet kjøpe konvensjonelle våpen på det internasjonale marked. Pakistan har større vansker med å skaffe seg våpen, ettersom den tidligere hovedleverandøren USA har frosset sine salg til pakistanerne på grunn av deres atompolitikk.

Inderne tror ikke Pakistan vil våge å gå til et kjernefysisk førsteslag, dersom det virkelig skulle bryte ut en ny konflikt mellom de to landene, som har vært i krig tre ganger siden de begge ble uavhengige i 1947. Derfor kan inderne komme til å gamble på sin konvensjonelle overlegenhet, mener Arnett.

Selv om de indiske og pakistanske prøvesprengningene har skapt en ny bølge av internasjonal krigsfrykt, fortsetter antallet væpnede konflikter i verden å synke. I fjor ble det bare registrert 25 slike konflikter, mot 27 året før, sier professor Peter Wallensteen ved universitetet i Uppsala.