Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for bankstreik i morgen

I dag bør du ta ut litt ekstra penger i minibanken og sjekke om du har regninger til forfall. I morgen kan bankene være stengt på grunn av streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er siste mulighet for å unngå bankstreik. Partene møtes klokka 12 hos riksmeklingsmann Reidar Webster. For et par uker siden ble det brudd i tarifforhandlingene og Finansforbundet har allerede varslet at 26000 medlemmer kan bli tatt ut i streik fra midnatt.

- Vi er kommet farlig nær grensen der streik er uunngåelig, sier forbundsleder Dag Arne Kristensen.

Da vil bankkundene møte stengte dører tirsdag morgen. Men ikke nok med det:

- Banksystemet vil bli lammet under en streik. Minibanken vil gå tom, betalingsterminalene i butikkene vil ikke virke og i praksis vil også nettbanken bli stengt. Det er tilbake til gamlemetoden: sjekk og kontanter, sier informasjonsdirektør Preben S. Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Girostopp

Regninger vil heller ikke bli belastet under streiken, uavhengig av om de er levert via brevgiro, telegiro, nettgiro eller autogiro.

- Hva med renter og avdrag på lån?

- Dersom forfallsdato på betalingen er under streiken, vil ikke kontoen bli belastet før konflikten er over, sier Røe.

De fleste lånekunder lar banken trekke terminbeløpet automatisk fra konto hver måned. Da slipper du forsinkelsesrenter, ifølge heftet «Bankenes beredskap ved arbeidskonflikt». Men legger du selv inn regningen hver måned, kan det være lurt å ordne det allerede i dag. Skal regningen for eksempel betales på onsdag og du legger onsdag inn som forfallsdato i nettbanken i dag, kan ikke banken kreve forsinkelsesrente.

Kredittkort virker

- Har du kredittkort vil du kunne betale varer og tjenester, sier Røe.

Nordmenn på ferie i utlandet bør derfor ikke få panikk, siden betalingen som regel foregår via VISA eller MasterCard og ikke via bankenes ordinære betalingssystem.

Bankenes Meldingstjeneste vil også være operativ for dem som må sperre kortet på grunn av tyveri.

Også her til lands kan du bruke kredittkortet så framt butikken lar deg betale på «gamlemåten», det vil si ved å ta papirkopi av kortet.

Uansett kan det være lurt å ha litt ekstra kontanter i bakhånd. Informasjonsdirektøren røper at han selv tok ut en tusenlapp ekstra på lørdag.

- Jeg vil nok vurdere å ta ut litt ekstra også i dag. I tillegg vil jeg sjekke om jeg har regninger med forfall neste uke og legge dem inn i nettbanken, sier han.

Finansforbundet har krevd mellom 3500 og 5000 kroner til nesten samtlige medlemmer, men arbeidsgiverne vil bare gi disse tilleggene til rundt 25 prosent av de bankansatte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media