Fare for brukollaps etter voldsomt regn i Rogaland

Hele Vigrestad i Hå kommune er avstengt. Fare for brukollaps etter store nedbørsmengder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannvesenet og andre fra Hå kommune jobbet på spreng da Dagbladet kom igjennom på telefonen i dag ved ni-tida.

Mellom klokka 20 og 02 i går falt det over 50 millimeter flere steder i Rogaland. Den store nedbørsmengden på kort tid har skapt flom og oversvømmelser i blant annet Hå kommune i dag.

- Det er vann i fritt leide, svarer leder av kommunalteknisk avdeling i Hå, Eirik Sør-Reime på Dagbladets spørsmål om hva som skaper problemene.

Vigrestad sentrum er blant annet stengt for inngående og utgående trafikk grunnet de store vannmengdene.

Det skal ikke ha kommet noen meldinger om personskade.

Oversvømmelser En mengde huseiere har i dag morges ringt inn med meldinger om oversvømmede kjellere. Det er likevel ikke det som står høyest på brannvesenets agenda, men å hindre skader på veiene.

- Det kommer nye elver og bekker overalt, og det regner fortsatt mye, sier Sør-Reime mens han jobber med å få stengt av en vei hvor det ikke er framkommelig.

- Sannsynligvis er skadene begrenset til oversvømmelser i kjellere, vi forventer og håper og tror det, sier han til Dagbladet.

FLOM: Kraftig nedbør har i dag skapt flom og oversvømmelser i Hå kommune i Rogaland. Titalls boliger skal være oversvømt. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen / Jærbladet
FLOM: Kraftig nedbør har i dag skapt flom og oversvømmelser i Hå kommune i Rogaland. Titalls boliger skal være oversvømt. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen / Jærbladet Vis mer

- Og i verste fall?

- I verste fall blir det mange stengte veier, sier han før linja blir brutt.

Vannet begynte å renne over fylkesveien ved Kvassheim, trolig fordi elva Åna har flommet over. Også området ved Stokkelandsmarka står under vann, og mannskapene prøver å lede vannet unna med maskiner.

I tillegg til fylkesvei 44 ble fylkesveiene 131, 141 og 144 stengt i morgentimene på grunn av oversvømmelsen, ifølge Vegvesenet.

Sørlandsbanen stengt Jernbaneverket opplyser på Twitter at Sørlandsbanen er stengt for all togtrafikk mellom Vigrestad og Varhaug på grunn uværet.

Rogaland-politiet ber publikum kjøre forsiktig. Oversvømmelser på Jæren kan ha ført til at kumlokk er borte.

Halv ti sier Roger Holen, nestleder teknisk uteavdeling i Hå kommune, at det har sluttet å regne.

- Situasjonen er fortsatt uavklart. Vi har stengt av hele Vigrestad sentrum, Stokkelandsmarka er avstengt på grunn av fare for at brua skal kollapse, og mange hus er helt under vann, sier Holen til Dagbladet.

VEINETTET: Det er fare for at veinettet etter hvert kan bryte sammen. Politiet i Rogaland ber publikum kjøre forsiktig. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen/Jærbladet
VEINETTET: Det er fare for at veinettet etter hvert kan bryte sammen. Politiet i Rogaland ber publikum kjøre forsiktig. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen/Jærbladet Vis mer

Han sier at det mest kritiske er å unngå brukollaps og at veinettet bryter helt sammen.

Eldre evakuert Stavanger Aftenblad skriver at 15-20 eldre fra eldreboligene og dagsenteret i Gjegnet på Vigrestad ble evakuert i dag morges på grunn av flommen.

- Det er flom på begge sider av eldreboligene. Vi har derfor evakuert beboerne, og alle pårørende som har behov for det kan ta kontakt med skadesenteret som nå er opprettet via Hå sykehjem, opplyser driftssjef Kristian Oftedal i Hå kommune til Aftenbladet.

I tillegg skal flere barnehager og skoler være rammet.

I et boligområde nedenfor Gjegnet skal kjellerne til 30-40 hus være oversvømte.

Jærbladet skriver at Sivilforsvaret er på vei for å bistå brannvesenet.

- De skal bistå med pumper, sier vaktkommandør Gaute Larsen ved Brannvesenet Sør-Rogaland til Jærbladet.

Venter mer regn Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel der de melder om lokalt mye nedbør i Rogaland og i ytre strøk av Hordaland i dag også.

Det vil være store forskjeller i nedbørsmengdene fra sted til sted, men lokalt kan det komme 40 millimeter i løpet av få timer, står det på hjemmesiden deres.

FLOD: Det renner store mengder vann i gatene i Hå Kommune i Rogaland. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen/Jærbladet
FLOD: Det renner store mengder vann i gatene i Hå Kommune i Rogaland. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen/Jærbladet Vis mer

Meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved meteorologisk institutt i Bergen sier til Dagbladet at det skal fortsette å regne ut kvelden i Rogaland.

- Vi er derimot usikre på hvor mye nedbør som vil komme, hvor det vil ramme og når. Det kan være at det verste regnværet har vært, sier han. 

Dagbladet følger saken.

FLOM: Mellom 30 og 40 boliger i nærheten av Gjegnet skal ha oversvømmelser i kjelleren. Foto:  Oda-Karoline Rosland Eilertsen/Jærbladet
FLOM: Mellom 30 og 40 boliger i nærheten av Gjegnet skal ha oversvømmelser i kjelleren. Foto: Oda-Karoline Rosland Eilertsen/Jærbladet Vis mer