Fare for busstreik

Tusenvis av skoleelever i Akershus blir rammet hvis det blir streik i busstrafikken i morgen morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skolebusser, flybussruter, lokalruter og ekspressbusser stanser over hele landet.

Streikevarslet omfatter bussruter på Østlandet, i Møre og Romsdal, Rogaland og Nord-Norge. Busspassasjerer må lytte på radio eller sjekke internett i morgen tidlig for å se om bussen deres går.

Foreldre til skoleelever som står uten skyss, må selv sørge for at barna kommer til skolen, for eksempel ved å slå seg sammen og bytte på å kjøre.

50 000 i Oslo

50 000 mennesker i Oslo og Akershus rammes. Sist det var busstreik tok det et halvt år å få tilbake passasjerene vi mistet, sier informasjonssjef i Stor-Oslo Lokaltrafikk Marianne Rieber-Mohn til NTB.

I kveld kl. 22.00 løper meklingsfristen ut for 10 000 LO- og YS-organiserte bussjåfører og renovasjonsarbeidere. LO-forbundet Norsk Transportarbeiderforening og YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet forhandler sammen mot NHO-tilsluttede Transportbedriftenes Landsforening og uavhengige Norges Lastebileier-Forbund. Meklingsmann er Dag Nafstad, som også meklet i grossistoppgjøret.

Opptrapping

I tillegg til lønnsopprykk krever arbeidstakerorganisasjonene en opptrappingsplan som skal bringe de lavtlønte opp på gjennomsnittlig industriarbeiderlønn om fem år. Bussarbeidernes lønn er i dag på 86 prosent av industrigjennomsnittet, opplyser Transportarbeiderforbundet.

Transportarbeiderforbundet har ikke krevd et eget lønnstillegg for fagorganiserte i dette oppgjøret. Det var dette kravet som førte til streiken i grossistoppgjøret.

I 1998 var det streik i transportsektoren i nesten fire uker. Da oppnådde fagforeningene historiens beste oppgjør med et generelt tillegg på 9 kroner timen.

Hvis det blir streik fra i morgen, vil den i første omgang omfatte

Norgesbuss på Østlandet, Connex Vest i Rogaland, Mørebil og Atlantic Auto i Møre og Romsdal og Nordtrafikk i Nordland, Troms, Finnmark og Trysil. Flere godstransportselskaper blir også tatt ut.

Store konsekvenser

- En streik vil få veldig store konsekvenser. 700 busser vil stå stille, de fleste i Oslo-området, sier administrerende direktør Nils Giskeødegård i Norgesbuss.

Alle bussrutene som kjøres av Norgesbuss på Østlandet blir stanset hvis det blir streik, uansett om sjåførene er fagorganisert eller ikke.

En streik vil stanse deler av Stor-Oslo Lokaltrafikks rutenett i Asker, Bærum, Follo og Romerike. Trafikkselskapet oppfordrer passasjerene til å sykle, ta en annen bussrute eller kjøre sammen med naboen til nærmeste tog eller T-banestasjon.

Streiken rammer også flere av flybussrutene, og Norgesbuss' lokalruter i Hedmark, Vestfold og Østfold.

(NTB)