Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for epidemi

Hjelpearbeidet for de flomrammede i Asia blir et kappløp med tida. Forurenset vann og epidemier kan bli en trussel for titusener av mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nødhjelpskoordinator Halvor Fossum Lauritzen i Norges Røde Kors sier det alltid vil være en fare for alvorlige sykdommer etter en slik katastrofe.

-  Høy temperatur, ødelagt eller oversvømmet kloakk, ureint drikkevann, og døde dyr og mennesker, er ingen god kombinasjon, sier han.

-  I første omgang vil det føre med seg diarésykdommer, men skrekkscenariet er dysenteri og kolera, uten at jeg kan si at det er noen fare for det nå, sier Fossum Lauritzen.

Klare til innsats

Norges Røde Kors står klar til å sende mannskap og utstyr til de flomrammede i Sørøst-Asia.

-  Vi har en oversikt over den typen materiell som er mest etterspurt nå. Det er telt og annen beskyttelse, vann og ulike former for vannrensing, plastkanner og tanker, og kjøkkenutstyr. Og så handler det i økende grad om medisinsk og kirurgisk utstyr, sier generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors.

-  Er det vanskelig å få fram utstyr til de rammede områdene?

-  Mange steder vil det være veldig vanskelig. Det vil alltid være tilgang fra sjøen, men feltsykehus og annet materiell er ofte lettere å frakte med fly, og noen steder vil flystriper være ødelagt.

-  Erfaringer viser at man raskt klarer å åpne opp for nødhjelp. Røde Kors fokuserer først og fremst på å hente hjelpesendinger fra lagre i regionen. Det betyr kortere transport, pluss at en del av utstyret er tilpasset regionen på forhånd, sier Gahr Støre som understreker at Røde Kors\' hjelpearbeid koordineres fra hovedkvarteret i Genève.

Norske delegater

-  Er det snakk om å sende norske hjelpearbeidere til området?

-  Vi har tatt de første telefonene til våre delegater, som er teknisk personell, helsepersonell og ingeniører. Det er umulig å si hvor mange det eventuelt vil bli, men under jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran for et år siden sendte vi 20-30 delegater til området, sier Gahr Støre.

Røde Kors har også opprettet en egen telefontjeneste.

-  Vi ber de som har slekt og venner på ferie om å ringe Utenriksdepartementet. Folk som bor i Norge, men har slektninger fra land som er rammet av katastrofen, har kanskje vanskeligheter med å komme i kontakt med sine nærmeste. Da kan de ringe vårt sentralbord, telefon 22 05 40 00, så vil oppsporingstjenesten vår prøve å hjelpe dem, sier Gahr Støre.

Organisasjonen har også åpnet konto 10 for dem som vil gi penger til hjelpearbeidet

STORE ØDELEGGELSER: Flodbølgen har gjort voldsomme skader, blant annet her på ferieøya Phuket. Nå frykter man at forurenset vann, ødelagte kloakksystemer, døde dyr og andre forhold skal føre til epidemier med uoverskuelige følger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media