Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fare for flere branner i dagene som kommer

Store branner i utmarka er svært uvanlig midtvinters.

STORBRANN: Fra gårsdagens storbrann i Flatanger. 55 bygninger gikk tapt, skadene beløper seg til mellom 150 og 200 millioner kroner.
Foto: Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt / NTB Scanpix
STORBRANN: Fra gårsdagens storbrann i Flatanger. 55 bygninger gikk tapt, skadene beløper seg til mellom 150 og 200 millioner kroner. Foto: Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Såpass stor brannfare midt på vinteren er svært uvanlig. Skogbrannfareindeksen er egentlig laget for motsatt tid av året, men nå er den i full gang, opplyser statsmeteorolog Håkon Mjelstad til Dagbladet.

- Det er absolutt reell fare for flere lyng- og gressbranner i dagene som kommer, sier han.

Obs-varsel På to dager har like mange storbranner herjet i Trøndelag, henholdsvis i Flatanger og på Frøya. Mens innbyggerne på Frøya håper på det beste, kan folk i Flatanger konstatere at lyng- og gressbrannen har gjort skade for mellom 150 og 200 millioner kroner, og slukt 55 bygninger.

Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt obs-varsel der de advarer mot lokalt «meget stor skogbrannfare» på Vestlandet og i Trøndelag, til det «kommer nedbør av betydning». Samtidig har brannvesenet i de berørte områdene forbudt åpen ild utendørs - svært uvanlig for årstida.

- Som regel vil det kjølige været bidra til å dempe brannfaren. Men når vinden er såpass sterk som den er nå, blir det mye, mye verre. Samtidig har det kommet veldig lite eller ingen snø i de utsatte områdene. Det fører til at den døde vegetasjonen fra forrige sesong blir ekstremt tørr, sier meteorologen - som selv har ansvaret for å oppdatere skogbrannfareindeksen.

Status quo Obs-varselet gjelder «til det kommer nedbør av betydning». Men utsiktene til det er ikke gode.

ANDRE PÅ TO DAGER: Dagen etter brannen i Flatanger brenner det igjen i Trøndelag - denne gang på Frøya.
Foto: Helitrans / NTB Scanpix
ANDRE PÅ TO DAGER: Dagen etter brannen i Flatanger brenner det igjen i Trøndelag - denne gang på Frøya. Foto: Helitrans / NTB Scanpix Vis mer

- Situasjonen vil stort sett være den samme iallfall kommende uke; de områdene som har fått lite nedbør, vil forbli tørre, og de som har fått mer nedbør, som Øst- og spesielt Sørlandet, vil fortsette med det, sier Mjelstad.

Meteorologen forklarer at de brannfarlige områdene gjennomgående har sterk fralandsvind.

- For Nord-Norges del er Nordland spesielt utsatt for brann. I Troms og Finnmark ligger det snø, sier han.

Fremdeles kaldt Mjelstad opplyser for øvrig at vinteren hittil ikke har utmerket seg på noen måte, landet sett under ett.

- Men det er noe varmere enn normalt nå midt på vinteren, sier han.

Meteorologen varsler relativt kaldt vær på Østlandet fram mot helga, men at det deretter gradvis blir mildere.

- Troms og Finnmark vil få mer snø. Også i Nord-Norge blir det relativt kaldt, men temperaturen stiger i neste uke.

Hele Norges coronakart