Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for flystreik

I slutten av måneden er det mekling i to oppgjør som omhandler luftfartsnæringene. I ytterste konsekvens kan fly bli satt på bakken.

STREIK: Norwegian er blant flyselskapene som kan bli rammet av streik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STREIK: Norwegian er blant flyselskapene som kan bli rammet av streik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke strandet hovedforhandlingene mellom flyteknikerne og NHO Luftfart. Tirsdag denne uken ble det i tillegg forhandlingsbrudd mellom LO Stat og Spekter for medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Delta i Avinor og Avinor Flysikring.

Partene skal møtes hos Riksmekleren henholdsvis 26. juni og 28. juni. Det er satt av én dag til forhandlingene, og i verste fall kan det bli streik fra morgenen dagen etter at meklingene eventuelt brytes.

Flyteknikerne vil særlig ha forbedringer når det gjelder helse og nattarbeid. I Avinor-forhandlingene dreier det seg først og fremst om pensjonsordninger, noe som er et prinsipielt spørsmål og vanskelig for partene å enes om.

Det er tatt ut plassoppsigelse for 1098 medlemmer i LO Stat og rundt 460 medlemmer fra YS Spekter. Ifølge Avinor vil ingen flygeledere bli tatt ut i streik ettersom disse ikke tilhører de faggruppene som NTL og Delta organisere. De som er organisert jobber stort sett med alt annet enn fly- og tårntjenester.

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) har medlemmer fra både Norwegian, SAS og Widerøe, og det er tatt ut plassoppsigelse for 430 av organisasjonens rundt 500 medlemmer i tariffområdet. I verste fall kan fly bli satt på bakken hvis pilotene ikke finner det forsvarlig å fly på grunn av manglende service.

Selve streikeuttakene blir ikke klare før i slutten av neste uke, og når man får bedre oversikt over hvilke funksjoner som rammes. Arbeidsgiverorganisasjonene skal ha varsel om uttaket fire dager før en streik eventuelt blir aktuelt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media