- Fare for høyere boligrente med Erna

Jens Stoltenberg advarer velgerne.

TØFFERE: Jens Stoltenberg angreper nå Erna Solberg for å skape usikkerhet for norske bedrifter og husholdninger ved å forhandle bort handlingsregelen for pengebruk med Frp. Her hos Fiskeridirektoratet i Bergen der regjeringen la fram en ny maritim strategi, og der budskapet var at Ap har den mest ansvarlige økonomiske politikken for eksportbedriftene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TØFFERE: Jens Stoltenberg angreper nå Erna Solberg for å skape usikkerhet for norske bedrifter og husholdninger ved å forhandle bort handlingsregelen for pengebruk med Frp. Her hos Fiskeridirektoratet i Bergen der regjeringen la fram en ny maritim strategi, og der budskapet var at Ap har den mest ansvarlige økonomiske politikken for eksportbedriftene. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg angriper nå Erna Solberg for å sette bedrifters og norske husholdningers økonomi i spill.

- Det at Erna Solberg nå åpner for å forhandle bort ansvarligheten i norsk økonomisk politikk, er nytt og oppsiktsvekkende. Det er en usikkerhet norske bedrifter og alle med boliggjeld ikke fortjener, sier Stoltenberg.

Mer uklart Han mener Solberg ikke har brukt valgkampen til å avklare sitt alternativ.

- Normalt vil ting bli mer avklart når det nærmer seg valg, men det eneste som nå er klart med det borgerlige alternativet, er at det er mer uklart en noen gang. Det er en lederoppgave, hvis man skal lede en regjering, å avklare hvem som skal være med og hvilken politikk de skal føre.

- De er ikke i stand til å svare på noe av det. Det vi vet at Høyre og Frp blir de dominerende partiene. Erna sier at hun ikke vil forhandle bort ansvarligheten, men hun vil forhandle bort handlingsregelen. Det er jo selvmotsigende. Også Frp sier at de vil føre en ansvarlig økonomisk politikk. Problemet er at de er helt uenige om hva som er ansvarlig økonomisk politikk, sier Stoltenberg.

Styringsevne I den intense sluttspurten i kampen om regjeringsmakten setter Ap nå støtet mot Erna Solbergs evne til å styre landet og økonomien.
I den drøye uka som gjenstår, jakter Stoltenberg ikke minst på velgerne som beveger seg mellom Ap og Høyre: De som er opptatt av ansvarlig økonomisk politikk og næringslivets kår, og ikke spesielt begeistret for Frp.

I går toppet Ap laget, og sendte finansminister Sigbjørn Johnsen, næringsminister Trond Giske, forsvarsminister og Hordaland-representant Anne-Grete Strøm-Erichsen sammen med Jens Stoltenberg til Vestlandet og Sørlandet.

Dagbladet fikk være med på turen kysten rundt, som startet i Bergen i går morges med framlegging av en ny strategi for de maritime næringene.

Blå kommuner I borgerligstyrte Bergen, Ålesund, Stavanger og Kristiansand var budskapet det samme: En uansvarlig økonomisk politikk setter rente og kronekurs i spill. Da står eksportbedrifter og arbeidsplasser langs hele kysten i fare.

Håpet er at offensiven skal friste mulige Høyre-velgere over til Ap. At Erna Solberg i NRK-debatten om økonomi torsdag kveld ikke avklarte om hun vil følge handlingsregelen eller ikke, skal Ap bruke for alt det er verd i innspurten.

Dødt løp Ipsos MMIs måling for siste uke viser tilbakegang for både Arbeiderpartiet og Høyre, men fortsatt dødt løp mellom de største partiene. Det borgerlige flertallet er fortsatt solid.

- Målingene spriker. Vi har noen gode, og noen som ikke er gode. Og det understreker bare at det er velgerne som avgjør. Jeg må bare være fokusert på oppgaven, det er å mobilisere velgere som er opptatt av skole og helse mot skattekutt, og ansvarlig økonomisk politikk, sier Stoltenberg.

Han advarer mot en pengebruk som vil presse rente og kronekurs.

- Her på Vestlandet har vi møtt bedrifter som hver dag konkurrerer på et internasjonalt marked. Hvis vekslingskursen går opp, blir norske varer dyrere. Hvis kronekursen blir høy, kan arbeidsplasser forsvinne raskt. Det har skjedd i flere land som har misbrukt de mulighetene store olje- og gassinntekter har gitt, sier Stoltenberg.

- Gambler Erna med norske arbeidsplasser? - Hun skaper i alle fall usikkerhet. Og den usikkerheten er det siste vi trenger. Samtidig som hun lover skattelettelser, sier hun nei til kutt i offentlig ansatte. Dette viser bare at ting ikke henger sammen. Da nærmer man seg Frp. Før sa Høyre alltid nei til å sitte i regjering med Frp fordi Frp sto for en uansvarlig politikk, men nå vil de altså forhandle bort ansvarligheten med Frp, sier Stoltenberg.
  Kapre Høyre-velgere Ap satser nå maksimalt på mobilisering, ikke minst på å kapre velgerne som flyter mellom Ap og Høyre. Det bekrefter Stoltenberg overfor Dagbladet.

GUTTA PÅ TUR: Jens Soltenberg , Trond Giske og Sigbjørn Johnsen tok en avstikker til halvøya Giske utenfor Ålesund under en travel valgkampturné i går. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GUTTA PÅ TUR: Jens Soltenberg , Trond Giske og Sigbjørn Johnsen tok en avstikker til halvøya Giske utenfor Ålesund under en travel valgkampturné i går. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Ja, vil gjøre det vi kan for at de som vurderer å stemme Høyre, stemmer på Arbeiderpartiet. Det er det valgkamp handler om. Disse velgerne vil både skape og dele, og de ser verdien av de konkurranseutsatte bedriftene. Derfor er de opptatt av ansvarlig økonomi og aktiv næringspolitikk.

- De er også opptatt av man må dele for å skape. Dette er et budskap som jeg opplever at mange mennesker som står mellom Høyre og Arbeiderpartiet er enige med oss i. Derfor er de ikke interessert i at man skal forhandle bort handlingsregelen med Frp eller at vi skal fjerne pappapermen eller gi skattelettelser til de rikeste, sier Stoltenberg.

Tøft program Bergen-Ålesund-Stavanger-Kristiansand-Oslo på en dag. Ei drøy uke før valget går det i ett for de politiske toppene. Så mange steder som muilg skal besøkes, så mange mennesker som mulig skal snakkes med. Det er stram regi, og ikke innlagt pauser. Sandwicher og vann inntas på flystrekkene, mellom byene, samtidig med samtaler og forberedelser til neste stopp.

Gårsdagens program for Jens Stoltenberg startet i Bergen der regjeringen la fram en ny maritim strategi. Etter intervjuer og treff med ansatte, representanter for næringen, lokale Ap-folk og frammøtte fra fagbevegelsen, gikk turen til Flesland og deretter til Ålesund til besøk på Rolls Royce-sentret der presse, ansatte og andre ventet. Mange vil foreviges sammen med Jens Stoltenberg, som villig stiller foran iphonen.

Tross målinger som tyder på maktskiftet, virker humøret å være på topp i Ap-leiren. Replikkene sitter løst. På vei til Flesland måtte kortesjen foreta noen omkjøringer på grunn av veiarbeid, og kom forbi den store blomsterbutikken Plantasjen.

Roser på tilbud - Her kan vi kanskje få kjøpt roser på tilbud, kom det kjapt fra en i følget.

Midt i gårsdagens hektiske program tok han en sjefsavgjørelse og bestemte at føkget skulle ta en en avstikker til Giske, der Trond Giske har røtter. Med næringsministeren som lokal guide ble det et lite stopp med frisk luft, fleiping og tull.

 

- Jeg er flink til å fleipe og slappe av mellom valgkampmøtene. Det holder meg gående, sier Stoltenberg.

Etter en lang dag fra sted til sted på Vestlandet ble dagens program avsluttet sammen med studenter på pub i Kristiansand. Ved halvtitiden i går kveld var Stoltenberg hjemme. I dag går turen til Trondheim.

- Hva er planen for den siste uka? -Det er å fortsette å fortelle hva vi vil, få fram forskjellene, snakke om fellesskole mot skattelette. Det er mulig, men ikke lett å vinne valget. Vi må bare fokusere på oppgaven. Det det handler om den siste uka er mobilisering: Å få alle de som ønsker en regjering med Arbeiderpartiet, til å bruke stemmeretten. Mobilisering av tidligere velgere helt avgjørende, sier Stoltenberg.

TV-dueller  Den siste uka enda mer preget enn tidligere i valgkampen av dueller og TV-debatter, først og fremst to Jens-Erna-debatter, og de to partilederdebattene fredag og lørdag.

- Jeg liker TV-debatter, fordi da snakker man direkte til velgerne. Man får fram forskjellene, ærlig og usminket, for å si det sånn.

ALLE SKAL MED: Jens Stoltenberg , Trond Giske, Audun Lysbakken og Liv Signe Navasete la fram regjeringens nye maritime strategi i Fiskeridirektoratets lokaler i Bergen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ALLE SKAL MED: Jens Stoltenberg , Trond Giske, Audun Lysbakken og Liv Signe Navasete la fram regjeringens nye maritime strategi i Fiskeridirektoratets lokaler i Bergen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer