Fare for inflasjon i Norge

- Faren for inflasjon i Norge er overhengende, ifølge OECD som i går la fram sin årlige rapport om norsk økonomi. OECDs representanter la ikke skjul på at regjeringen i denne situasjonen burde være mer opptatt av innstramminger enn av å dele ut kontantstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kontantstøtte-reformen vil kunne redusere tilførselen av arbeidskraft og dermed øke risikoen for overoppheting av økonomien, sa direktør Paul van der Noord.

Statssekretær Kjell Idar Holme i Helsedepartementet repliserte at regjeringen er klar over at kontantstøtten vil kunne trekke folk ut av arbeidslivet, men at det er en pris regjeringen er villig til å betale.

OECDs rapport er langt på vei en støtte til Norges Banks og sentralbanksjef Kjell Storviks analyse. Men den er framført i enda mer diplomatiske ordelag enn hva selv den meget dannede sentralbanksjefen bruker.

Finansminister Gudmund Restad var ikke til stede da rapporten ble presentert for pressen, men han sier at han deler OECDs bekymring for det økende presset i norsk økonomi. Restad understreker at OECDs advarsler understreker behovet for et moderat lønnsoppgjør. Dersom lønns- og prisveksten blir for sterk, kan det føre til økonomisk tilbakeslag og økt arbeidsledighet, sier Restad.